fallback

Инфраструктурата ще изпревари имотите в портфейлите на пенсионните фондове

Фондовете по света може да повишат дела на инвестициите си в инфраструктура от 3% до 10% през следващите 10 години, смятат специалисти

10:30 | 24.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Инвестициите в инфраструктура ще заемат все по-голяма част от портфейлите на пенсионните фондове в сравнение с недвижимите имоти през следващите пет до 10 години, смятат от Magellan Financial Group, която управлява листнати инфраструктурни активи на стойност 1,6 млрд. долара.

 Пенсионните фондове започват да обръщат внимание на инфраструктурни и на други видове т. нар. „алтернативни“ активи, които не са директно свързвани с друг тип циклични ценни книжа и които са обезпечени с реални активи, ключови за тяхната оценка, пише Ройтерс.

„В глобален план виждам тренд, при който пенсионните фондове увеличават вложенията си в инфраструктура от средно 3% до някъде от порядъка от 5 до 10%“, кава Денис Ийгър, портфолио мениджър в Magellan.

„Ако се вгледате в кристалната си сфера за пет или 10 години напред ще видите, че инвестициите в инфраструктурни активи ще бъдат големи поне колкото имотите, вероятно по-големи“, казва той.

Според него инфраструктурата, която включва компании, управляващи активи като магистрали, пристанища и енергийни проекти, се характеризира с по-дълъг инвестиционен хоризонт от недвижимите имоти, позволявайки на пенсионните фондове да я синхронизират по-добре с дългосрочните пасиви, обяснява Ийгър.

„Очевидно имотите са много по-волатилни от инфраструктурата. Урокът от изминалите четири години е, че балоните, които виждаме при имотите, могат да причиният огромни проблеми на пенсионните фондове“, обяснява той.

„Ако погледнете наемите при почти всеки клас имоти – те не са компенсирали инфлацията през последните 10 до 20 години. Пенсионните фондове съзнават, че инфраструктура е по-ефективна при предпазването срещу инфлация“, добавя той.

Инфлацията се превръща във все по-голямо притеснение за инвеститорите, особено в развитите пазари, където централните банките са по-малко склонни да повишават лихвените нива в сравнение с развиващите се пазари от страх да не засегнат икономиката, пише изданието.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 24.02.11 г.
fallback