fallback

Глобалният пазар на офис площи върви неотклонно към стабилизация

Повечето региони по света ще отчетат лек капиталов ръст в офис площите между 2011 и 2015 г.

09:38 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Перспективите пред пазарите на бизнес имоти по света ще зависят от конкретния курс на развитие на двустепенния процес на възстановяване в световната икономика, който тече в момента, се казва в проучване на DTZ.

Прогнозите за силен ръст на БВП в по-голямата част от Азия и в страните от Центрлна и Източна Европа (ЦИЕ) ще доведат до силно наемно търсене. На свой ред това е предпоставка за силен ръст в наемните нива и капиталовите стойности.

За разлика от тях обаче забавянето във възстановяването в еврозоната, където се наблюдава по-бавен ръст на БВП, ще доведе до по-малки ръстове в наемите и капиталовите стойности.

Според компанията повечето региони по света ще отчетат лек капиталов ръст между 2011 и 2015 г. Моделът на възстановяването ще бъде повлиян от настоящата несигурност в икномиката, финансовите пазари и в областта на регулаторните политики.

Според DTZ през следващите пет години наемният ръст ще бъде основният двигател на повишението на капиталовите стойности, тъй като последващо свиване на доходността е малко вероятно. В тази връзка общата възвръщаемост ще бъде водена от настоящия приход от наем, особено що се отнася до западноевропейските пазари.

Прогнозите са базирани на световен ръст на БВП от средно 3,8% на година между 2011 и 2015 г.

Офис наемите се влияят в най-голяма степен от вариациите в БВП в Токио, Хонконг и Франкфурт, и в по-малка степен – в Париж, Лондон и Сингапур, като най-малък е ефектът в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 26.08.22 г.
fallback