fallback

Големият спад на жилищния пазар в САЩ продължава

Жилищният пазар в 11 от най-големите градове в страната отбеляза най-ниската си точка от началото на ипотечната криза

17:10 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата в големите американски градове се понижиха и през последното тримесечие на 2010 г., когато отбелязаха най-големия си спад в рамките на последната година. 

Това показаха данните за цените на жилищата в САЩ на Standard & Poor's/Case Shiller, които са сред най-надеждните показатели за тенденциите на пазара на недвижими имоти в най-голямата икономика на света.

От тях си пролича, че жилищният пазар в САЩ, заедно с пазара на труда, продължават да бъдат слабото място на американската икономика, въпреки че рецесията в страната приключи в средата на 2009 г.

Въпреки че средните ценови нива остават над дъното си от пролетта на 2009 г., в края на миналата година редица пазари достигат най-ниската си точка от началото на ипотечната криза, в това число Атланта, Чикаго, Детройт, Лас Вегас, Маями, Ню Йорк и Сиатъл. Тази тенденция се наблюдава в 11 от 20-те големи града, които се следят.

През последното тримесечие на 2010 г. цените на жилищата в 20-те най-големи града в страната се намират с 2,4% под нивата си за същия период на 2009 г. Спадът се оказа по-дълбок от прогнозираното понижение с 2 на сто.

Докладът на Standard & Poor's/Case Shiller показа, че жилищата в САЩ поевтиняват с най-бързите си темпове от края на 2009 г.

Именно трайно лошото състояние на пазара на имоти и високата безработица в страната се посочват от Федералния резерв като основни причини централната банка да продължава да влива пари в банковата система чрез изкупуване на правителствени облигации.

Цените на имотите в САЩ вероятно ще останат под натиск и през тази година заради високата безработица и очакваната втора вълна от принудителни отнемания на жилища.

В сравнение с третото тримесечие ценовите нива в 20-те най-големи града падат с 1%, съгласно коригираните със сезонните колебания данни на Standard & Poor's. Жилищата поевтиняват в 18 от 20-те града, които са включени в проучването, начело с Детройт, Феникс и Атланта.

Освен това цените на жилищата са едва с 2,3% над дъното от април 2009 г., което показва, че втората половина на миналата година е била трудна за пазара.

Пазарът на недвижими имоти в САЩ стигна връхната си точка през юли 2006 година, като оттогава насам жилищата в 20-те най-големи града на страната са поевтинели с над 30 на сто.

Щатският долар загуби преднината си спрямо еврото от ранните часове на валутната сесия и към 17:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира почти без промяна в курса спрямо вчера при 1,3690 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 04.09.22 г.
fallback