fallback

Ограниченото предлагане вдига цените на британските имоти

Броят на жилищата, обявени за продан през февруари, е най-малкият за последните две години

09:50 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Оскъдният брой нови оферти за продан на жилища във Великобритания вдигна цените на имотите за втори пореден месец през февруари. 

Средните ценови нива се покачват с 3,1% на месечна база и достигат 230 030 британски лири, след като през януари се повишиха с 0,3 на сто. Това показва месечното проучване на оператора на най-големия сайт за недвижими имоти в страната Rightmove Plc.

От тях става ясно, че през последните 12 месеца цените на жилищата са останали почти непроменени, като са се вдигнали с 0,3% спрямо миналия февруари.

Данните на Rightmove се базират на допитване до над 121 хил. продавачи на жилища в страната, което покрива около 90% от активните оферти на пазара. Броят на жилищата, обявени за продан през февруари, е най-малкият за последните две години.

Според експертите на Rightmove застоят в ипотечното кредитиране през тази година и слабата активност на пазара ще държат ценовите нива в по-тесен интервал през тази година.

След двата поредни дни на ръст британската лира поевтинява с 0,1% срещу щатския долар днес, като към 9:45 ч. българско време една лира се търгува за 1,6223 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 08.09.22 г.
fallback