fallback

Строителството на апартаменти в САЩ набира скорост заради търсенето от наематели

Строителните предприемачи в страната се готвят да се възползват от очакваното увеличение на наемателите

17:38 | 18.02.11 г.

Компанията за имоти Bentall Kennedy планира да започне изграждането на комплекс от 654 луксозни апартамента в центъра на Сиатъл до юни – залог за 200 млн. долара от страна на компанията, че ще бъде по-евтино да се строи, отколкото да се купува, пише Bloomberg.

Това ще бъдат първите апартаменти, които компанията строи в града от 10 години, посочва Джон Паркър, президент на щатското подразделение на базираната в Торонто Bentall Kennedy. Компанията управлява имоти за 23 млрд. долара.

„През следващите една до три години ще има скок на наемите. Именно заради очаквания ръст на наемите можем да сме спокойни за възвръщаемостта си. Допреди няколко години не бихме могли да го направим”, коментира Паркър.

Компании като Bentall Kennedy и AvalonBay Communities Inc., вторият по големина собственик за апартаменти в САЩ, чиито акции се търгуват на борсата, засилват строителството на апартаменти за отдаване под наем, защото нивата на незаетост на имотите намаляват, а строителните разходи остават непроменени. Началното строителство на многофамилни сгради, включващо градски къщи и апартаменти, е нараснало със 78% през януари спрямо предходния месец до 183 хил. единици на приравнена към годишна основа база, отчете щатското министерство на търговията преди дни. Това е най-високото ниво от февруари 2009 г. Същевременно новите строежи на еднофамилни къщи намаляха с 1%.

Много потенциални купувачи предпочетоха да живеят под наем, след като медианната цена на съществуващите жилища в САЩ се срина с 27% за четири години и половина.

Заради кризата с принудително отнетите имоти много собственици бяха принудени да се преместят под наем. Нивото на жилищна собственост в страната се понижи от пика от 69,2% през 2004 г. до 66,5% през 2010 г., като всеки процентен пункт представлява около 1,1 млн. домакинства, сочат данни на щатското Бюро за преброявания.

„Ще има около 1 до 1,5 млн. повече наематели на година през следващите няколко години в САЩ и те ще бъдат концентрирани в места като Сиатъл, Сан Франциско, Вашингтон и Ню Йорк“, коментира Дъг Потас, директор проучвания в Bentall Kennedy.

Предприемачите се надпреварват да застигнат това търсене, допълва той.

През 2009 г. новото строителство на апартаменти се понижи до 50-годишно дъно, по данни на Бюрото за преброявания. Преди две години строителните компании са започнали строителството на 97 300 апартамента в многофамилни сгради с пет или повече единици - най-ниската стойност от 1959 г., откогато бюрото следи данните. Рекордът от 906 200 единици е отбелязан през 1972 г.

Инвестиционният тръст за имоти AvalonBay е стартирал 11 проекта през 2010 година с общо 2446 апартамента на цена около 643,4 млн. долара, със 70% повече от прогнозите си в началото на годината.

От AvalonBay изчисляват, че около 700 хил. нови домакинства под наем са се появили през миналата година в страната, около половината от които в многофамилни сгради. Това е помогнало приходите на компанията от наеми на апартаменти от поне една година да се повишат с 2,5% през четвъртото тримесечие, докато през първото е регистриран спад.

Собствениците на апартаменти в САЩ започнаха да вдигат наемите миналата година, след като нивото на незаетост се понижи в национален мащаб до 6,6% през последното тримесечие, най-ниската стойност от 2008, от 8% година по-рано, сочат данни на компанията за проучвания в сектора Reis Inc.

Съществуват и рискове пред пазара на наеми на апартаменти. С понижаването на жилищните цени и задържането на лихвите на ниски нива става по-привлекателно да се купува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 19.08.22 г.
fallback