fallback

Министерство и земеделци искат забрана на съоръжения с ВЕИ за земеделски земи

Някои инвеститори се отказват от сферата на недвижимите имоти и туризма и се насочват към земеделието, твърдят консултанти

16:22 | 08.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще подкрепи предложението на Асоциацията на зърнопроизводителите за забрана за изграждането на съоръжения с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в земеделски земи от първа до осма категория. 

Това обяви той по време на конференция „Влияние на климатичните промени върху българската икономика”, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Идеята e предложението да залегне в Закона за опазването на земеделските земи, който е внесен в Народното събрание. „Земеделската земя и особено най-плодородната трябва да се използва по предназначение“, каза министърът.

По думите му България не трябва да използва най-лесния начин за достигането на поставените цели от ЕС за производство на електроенергия от ВЕИ, като изгради само фотоволтаици и вятърни централи. Той подчерта, че електроенергията от фотоволтаиците е 20 пъти по-скъпа от произвежданата от инсталациите за биомаса. Горите, земеделието и животновъдните ферми имат достатъчно отпадъци и суровини, които могат безплатно да се използват като биомаса за производство на топлоенергия и електроенергия, смята Найденов. Тези инсталации пък ще създадат много нови работни места.

Найденов коментира още, че „българската плодородна земя трябва да се използва за земеделие, защото с климатичните промени тя все повече ще намалява. Нейната цена и роля в следващите години ще се повишава“.

В световен мащаб започва да се усеща криза за храни и това ще бъде най-голямото предизвикателство, подчерта министър Найденов.

Земеделската земя ще поскъпва най-бързо през следващите няколко години, е мнението на Димитър Въртигов, партньор във „ФАРА консулт", изказано на форума. Причините са, от една страна, климатичните изменения, а от друга - нарастването на населението на планетата. По думите му агресивните доскоро фондове за покупка на земя вече са основни продавачи на пазара, а купувачите на земя в България са основно големи земеделски производители.

Въртигов съобщи още, че има много нови участници на пазара, като някои инвеститори се отказват от сферата на недвижимите имоти и туризма и се насочват към земеделието. „Пазарът ще става все по-интересен, защото търсенето на храни се увеличава в световен мащаб и цените им се покачват", смята Въртигов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
fallback