fallback

Инвеститори: Жилищният пазар в Румъния остава слаб и през 2011

Цените на жилищата в Румъния са се върнали на нивата от третото тримесечие на 2007 г., казват от фонда ECDC

10:51 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

И тази година вероятно няма да донесе очакваното съживяване на пазара на жилищни имоти в Румъния. Това е мнението на специалистите от инвестиционния фонд European Convergence Develop. CoPLC (ECDC), който развива редица имоти в Румъния и България.

Активността на пазара продължи да бъде много слаба и през 2010 г., се казва в съобщение на фонда до акционерите. Това важи за всички нива на пазара – от развитието на нови имоти до продажбите на завършените жилища.

За тази ситуация има редица фактори като натиска върху цените от високите разходи за строителство и цените на земята на завършените продукти, както и несигурността по отношение на общата макроикономическа обстановка в краткосрочен и средносрочен план, която засяга значително потребителското доверие, казват от компанията.

Броят на новите завършени и предложени на пазара жилища остана нисък. През първата половина на 2010 г. в страната бяха завършени по-малко от 1000 жилищни единици, а броят на разрешителните за строеж също бе нисък. Това дава основание за очакван недостиг в предлагането, в случай че пазарът се възстанови в краткосрочен план, смятат от компанията.

Ограниченият обем от проекти в процес на изграждане бе подложен на още по-голям натиск поради факта, че кредитните институции почти не отпускат финансиране за предприемачите.

Съществуващият продукт на жилищния пазар като цяло се смята, че не съответства на търсенето на клиентите, както по отношение на размер, така и на цена. Това е причината продажбите да са все още на изключително ниски нива.

Ипотечният пазар продължава да е основният двигател на купувачите, като 97% от всички отпуснати ипотеки са в чужда валута. Това излага клиентите на последващ риск от колебанията в курсовете на чуждестранните валути, казват от компанията.

На пазара обаче няма изгледи за краткосрочно подобрение, тъй като повишените изисквания на кредиторите блокират освобождаването на финансиране.

Жилищните цени продължиха своето низходящо движение за осмо поредно тримесечие и в момента са на нивата си от третото тримесечие на 2007 г.

Дори и тези ниски цени обаче не доведоха до значителен ръст в броя на клиентите, които се интересуват от покупката на жилище. Вероятно пазарът ще остане предизвикателен и през останалата 2011 г., смятат от фонда.

У нас ECDC има проекти за молове в Пловдив и Русе, които вече работят, както и в Бургас и Сливен, които в момента са замразени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 29.08.22 г.
fallback