fallback

Британският жилищен пазар навлезе в 2011 с нов спад на цените

Високата инфлация във Великобритания ще допринася за застоя на жилищния пазар в страната през тази година, коментират експерти

10:13 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: www.sxc.hu

Жилищният пазар във Великобритания навлезе в 2011 г. с нов спад в цените, който подчерта за пореден път застоя на пазара, който започна през лятото на миналата година.

Слабата активност на купувачите стана причина за понижение на продажните цени през януари от 0,1% на месечна база, показа ежемесечното проучване на британския ипотечен кредитор Nationwide.

Заради продължителния спад в ценовите нива, който започна в началото на лятото, жилищата в страната са вече с 1,1% по-евтини в сравнение с януари 2010 г.

Цената на стандартен жилищен имот пада до 161 602 британски лири в началото на тази година. Индексът на цените на жилищата на Nationwide е сред най-ранните показатели за тенденциите на пазара на имоти в страната.

Жилищният пазар във Великобритания стигна най-ниската си точка през март 2009 г., след което започна да се възстановява благодарение на мерките на Английската централната банка (АЦБ) за намаляване на лихвените проценти и усилията на правителството за насърчаване растежа на икономиката.

С избледняването на техния ефект обаче пазарът на недвижими имоти загуби инерция и през септември миналата година изменението на цените на тримесечна база стана отрицателно за първи път от август 2009 г.

От Nationwide посочват, че в рамките на трите месеца до края на декември жилищата са поевтинели с 0,5 на сто. Индексът на Nationwide се базира на продажните цени на жилищата, които са били закупени през миналия месец с ипотечни заеми, отпуснати от Nationwide.

Според експертите на Nationwide цените на жилищата във Великобритания вероятно ще останат без съществена промяна или ще се понижат леко и през тази година. Фактор за това ще бъде и високата инфлация в страната, която ще ограничава бюджета на домакинствата.

Британската лира поскъпва с 0,2% срещу долара днес след силния скок от близо 1% във вчерашната сесия на валутните пазари. Към 10:05 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6046 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 01.02.11 г.
fallback