fallback

Жилищните цени в САЩ продължиха да потъват в края на 2010

Междувременно инвентарът нараства на много от пазарите, защото се натрупват непродадени имоти

18:42 | 31.01.11 г.

Жилищните цени падат с ускоряващ се темп в много градове в САЩ. Последното тримесечно проучване на Wall Street Journal на жилищния пазар в страната разкрива, че цените са се понижили във всички от 28-те големи града, включени в него, през четвъртото тримесечие в сравнение с година по-рано.

Степента на спадовете на годишна база надхвърля тази от предходното тримесечие на всички пазари с изключение на три, което е поредният сигнал, че жилищният пазар е изправен пред значителни предизвикателства.

Междувременно инвентарът нараства на много от пазарите, защото се натрупват непродадени имоти.

Жилищните цени бележат най-силен спад в градовете, които вече пострадаха сериозно от срива на пазара, включително в Маями, Орландо, Атланта и Чикаго, сочат данните на сайта за имоти Zillow.com. Ценовите понижения обаче са се засилили и на няколко пазара, които досега успяваха да избегнат сериозен спад, включително Сиатъл и Портланд в Орегън.

Падащите цени са отражение на слабото търсене и затегнатите условия на кредитиране, които намалиха броя на потенциалните купувачи.

По отношение на инвентара изчистването на непродадените жилища на пазара в Лонг Айлънд в Ню Йорк към края на декември би отнело 15 месеца при среден темп на продажби. Изчистването на инвентара в други градове като Шарлот в Северна Каролина и Нешвил в Тенеси би отнело 14 месеца.

Като цяло се счита, че пазарите са балансирани, когато има предлагане за около 6 месеца.

Няколко пазара като Сакраменто и Сан Диего отчитат спад на инвентара до по-здравословни нива благодарение на ниските цени, които привличат купувачи на първи дом и инвеститори, докато други като столицата Вашингтон и Бостън са подкрепени от по-стабилните си местни икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 08.09.22 г.
fallback