fallback

Хонконг е най-скъпият град за покупка на жилище в света

Жилищните разходи за преместването на служители в Хонконг са по-високи в сравнение с Лондон, Москва и Ню Йорк

10:43 | 28.01.11 г.

Хонконг е най-скъпият пазар в света за покупка на жилищен имот заради недостиг на имоти за продажба, сочи сравнително проучване на британската агенция Savills Plc. на четирите най-скъпи големи града, цитирано от Bloomberg.

Хонконг е с 55% по-скъп от Лондон, сочи индекс на компанията, който сравнява британската столица с другите градове. Москва е със 7,4% по-скъпа от Лондон, а Ню Йорк е с 15% по-евтин.

Данните на Savills се базират на изчисления за това каква сума би трябвало да платят служителите на една компания, за да се преместят във всеки от четирите града. Индексът отразява жилищните разходи за един изпълнителен директор, двама директори и четирима административни служители и се базира на цените на квадратен фут за всеки тип имот, който седмината служители биха купили.

Един офис служител ще трябва да заплати еквивалента на около 659 паунда на кв. фут (7093 паунда за кв. метър) за жилище в Хонконг, със 76% повече отколкото в Лондон, изчисляват от компанията.

Хонконг води също и в най-горния сегмент на пазара. Жилище в престижния квартал The Peak, където има само 500 къщи, може да струва и 6353 паунда на кв. фут (над 68 хил. паунда на кв. м). Това е над два пъти повече от цената на сравним имот в престижните лондонски квартали Мейфеър или Найтсбридж, където е вторият най-скъп град за имоти от този клас, отчитат от Savills.

Жилищните цени в Хонконг нараснаха в резултат на рекордно ниската цена на кредитиране, липса на ново предлагане и прилив на китайски купувачи, казват от Savills. Цените там са нараснали с над 55% от началото на 2009 г., сочи индекс на местната агенция Centaline Property Agency Ltd.

Индексът Hang Seng Property Index, който следи представянето на седемте най-големи строителни предприемачи в града, нарасна със 76% от началото на 2009 г. след като се понижи до четиригодишно дъно по време на кредитната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
fallback