fallback

Британските имоти продължиха да поевтиняват и през новата година

За последните шест месеца търсенето на жилища на Острова се е свило с 26%

14:14 | 27.01.11 г. 1

Жилищните цени във Великобритания продължиха да се понижават през януари, след като търсенето се сви най-силно от три години заради опасения за перспективата пред местната икономика, посочват от Hometrack Ltd.

Средната цена на жилище на Острова се е понижила с 0,5% спрямо декември до 153 600 паунда (244 хил. долара), което е седмо поредно понижение, сочат данните на базираната в Лондон компания за проучвания в сектора на имотите. Търсенето, измерено чрез броя новорегистрирани купувачи в агенциите, намалява с 9,5 на сто.

Британската икономика се сви неочаквано с 0,5% през последното тримесечие на миналата година, а управителят на централната банка Марвин Кинг каза, че възстановяването ще е „променливо“.

„Опасенията за икономическата перспектива и суровата реалност на съкращения на разходите няма как да подобрят крехкия пазар, който се характеризира с липса на търсене“, посочва Ричард Донъл, директор проучвания в Hometrack, цитиран от Bloomberg. „Именно на промяната на търсенето трябва да отделим най-много внимание, защото то ще окаже най-силно влияние върху ценовите нива през първата половина на 2011.”

Спадът на търсенето този месец е най-силният след понижението от 11,5% през януари 2008 г. За последните шест месеца търсенето се е свило с 26%, според данните на компанията.

Броят на новите жилища, обявени за продажба този месец, се е понижил с 5,4% - най-силно от четири години.

На годишна база жилищните цени бележат спад от 2,2% през януари. Донъл посочва, че цените ще останат под „низходящ натиск“ в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 22.08.22 г.
fallback