fallback

Консултанти: Има риск от бъдещ недостиг във високия жилищен сегмент в София

През 2010 г. в столицата не са започнати мащабни жилищни проекти от средно-високия и висок клас, като постепенното им усвояване води до потенциално изчерпване на този тип жилища

11:55 | 27.01.11 г. 7

Очертава се недостиг на жилища от средно-високия и висок клас в София до няколко години, прогнозират в свой доклад от консултантската компания Colliers International.

Консултантите аргументират прогнозата си с няколко фактора. От една страна, те очакват търсенето на жилища от този клас в столицата да продължи да нараства с оглед на постепенното подобряване на показателите на българската икономика, докато пазарът отчита свиване на предлагането на този тип проекти.

През 2010 г. в София не са започнати нови мащабни жилищни проекти от средно-високия и висок клас, като постепенното им усвояване води до потенциално изчерпване на този тип жилища. Същевременно за реализирането на един средно голям жилищен проект са необходими около 3 години от началото на изграждането до завършването му, посочват от компанията.

В момента малко жилища в този сегмент се препродават на пазара, тъй като повечето се купуват за собствени нужди, сочат наблюденията на консултантите.

По данни от доклада жилищните единици от средно-високия и висок клас в София възлизат на общо 3-4 хил. В статистиката се включват най-вече почти завършени или готови проекти (завършени след 2009 г.) с около 50 жилища (апартаменти/редови къщи/къщи). По дефиниция на компанията проектите от средно-високия и висок клас включват важни характеристики като привлекателно местоположение, добро качество на строителството, удобен достъп, зелени площи, функционално разпределение на помещенията, достатъчно паркоместа, професионална поддръжка на имота, наличието на добра инфраструктура и удобства в района.

Повечето проекти от този тип са концентрирани в южната част на София и кв. "Изток". Много жилища от този клас се изграждат като проекти от затворен тип.

Повечето сделки със жилища от средно-висок и висок клас са за апартаменти с 3-5 спални, както и за единични семейни къщи. Типичният профил на купувач в този сегмент е човек, заемащ ключова професионална позиция, често със собствен бизнес. Закупуването на жилища с цел инвестиция почти изчезна от пазара.

Според данните на Colliers офертните цени за жилища от средно-високия и висок клас варират в доста широк диапазон - от 1000 евро/кв. м до 1900 евро/кв. м. Влияние върху цените оказват редица фактори като местоположение, концепция и вид на имота, довършителни работи и др. По-високата граница обикновено е за имоти с изключителна гледка и локация.

Ключов фактор при сключването на сделка остава гъвкавото отношение от страна на предприемачите. Освен отстъпки в цената, те предлагат и бонуси като довършителни работи, допълнително паркомясто или поемане на нотариалните такси при покупка. Схемата „наем с опция за закупуване” също е вариант, но успехът й зависи от предлаганите условия от страна на инвеститора.

От компанията прогнозират, че ценовите нива в сегмента през 2011 г. ще се стабилизират и дори е възможно да отбележат лек ръст за определени проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
fallback