fallback

Рязък скок в покупките на жилища в САЩ през декември

Продажбите на вече обитавани апартаменти и еднофамилни къщи са се увеличили с 12,3% на месечна база през декември

17:34 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Покупките на вече обитавани жилища в САЩ се увеличиха рязко през декември за четвърти път през последните пет месеца. По този начин активността на този сегмент от жилищния пазар в САЩ успя да се възстанови, след като в средата на годината продажбите отчетоха рекорден спад до най-ниското си ниво за последните десет години.

Месечният доклад на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ днес показа, че покупките на вече обитавани апартаменти и еднофамилни къщи са се увеличили с 12,3% на месечна база през декември до 5,28 млн. единици. Данните са на приравнена към годишна база основа.

Продажбите са с 2,9% по-малко в сравнение с декември 2009 г., когато активността на пазара бе подкрепена от програмата на американското правителство за отпускане на данъчен кредит от до 8 хил. долара на купувачите на първо жилище. Тя изтече в края на април 2010 г.

Според Лорънс Йън, главен икономист на асоциацията, възходящият тренд в продажбите вече е налице, въпреки че в края на годината обикновено се наблюдава нестабилност на пазара. Той посочва, че активността на жилищния пазар в края на 2010 е близо до обемите, които се прогнозират от асоциацията за тази година и пазарът се стабилизира.

За да продължи възстановяването на жилищния сектор, е важно да се подобри състоянието на пазара на труда, допълва той.

От доклада става още ясно, че медианната продажна цена на типичен жилищен имот в САЩ е била 168 800 долара през декември, което е с 1% под ценовите нива отпреди година.

Делът на принудително отнетите имоти от всички продажби през декември се увеличава до 36 на сто в сравнение с 33% през ноември и 32% през декември 2009 г.

За да се изчерпи цялата наличност от предложени за продан вече обитавани жилища, трябва да минат 8,1 месеца при сегашните темпове на продажба.

Според председателя на асоциацията Рон Фипс много от купувачите в края на 2010 година са били привлечени от достъпността на жилищата въпреки ограниченото ипотечно кредитиране.

Не всички данни за жилищния сектор в края на 2010 г. обаче са обнадеждаващи. Вчера стана ясно, че новото жилищно строителство е отчело рязък спад до най-ниските си нива за 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 20.01.11 г.
fallback