fallback

Достъпността на жилищата основен мотив за покупка на дом в САЩ през 2010

За разлика отпреди пет години почти никой не е купил имот поради желанието да стане собственик вместо да живее под наем, разкрива проучване

17:07 | 20.01.11 г.

 Американците, които са купили жилище през миналата година, са били мотивирани за това предимно от финансовата достъпност на имотите – ниски лихви и по-ниски жилищни цени, както и от желанието да имат повече жилищна площ. На практика обаче никой не е купил имот поради желанието да стане собственик вместо да живее под наем, което е рязък спад в сравнение с пет години по-рано, сочи проучване на агенцията за имоти Weichert Realtors, цитирано от Wall Street Journal.

Общо 28% от участниците в проучването посочват като мотивация за реализирана покупка през 2010 година „изгодно финансиране”, което е по-малко от дела от 31% година по-рано, но над два пъти повече от дела през 2008 г., когато е бил 14%.

През 2010 г. почти никой от участниците в проучването не посочва да е купил жилище, защото е искал да притежава имот, вместо да живее под наем. През 2005 г., по време на бума на жилищния пазар в страната, 26% от анкетираните са отговорили, че са били мотивирани от желанието да притежават дома си и да спрат да плащат наеми.  „Върнахме се към период на по-реалистично отношение към жилищната собственост”, коментират от компанията, която е базирана в Ню Джърси.

Само 12% от анкетираните казват, че са купили жилище миналата година, защото е трябвало да се преместят, което е същият дял като през 2009, но по-малко от 20-те процента през 2008 г.

Други 28% от участниците в проучването обясняват, че са купили имот, защото са искали да имат повече жилищна площ, като този дял остава относително непроменен през годините.

Малка част от анкетираните, 11%, посочват, че са мотивирани от потенциала за финансов ръст, като този дял не се променя значително спрямо 2005 г.

В проучването са участвали 1261 души, закупили жилище в периода от 1 юли до 31 декември, като те са дали отговор на въпроса “Какво ви мотивира да купите дома си през този период?”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 26.08.22 г.
fallback