fallback

В Румъния се готвят за сделката на века с книжата на държавния Фонд за имоти

Акции на компенсационния фонд за над 600 млн. евро са били изтъргувани през последните три години; книжата ще бъдат листнати на борсата на 25 януари

14:25 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

През последните три години са сменили собственост над 52% от акциите на румънския държавен Фонд за имоти (Fondul Poprietatea), който бе създаден да компенсира собствениците на отнети имоти по времето на социалистическия режим в страната.

Общата стойност на тези сделки е повече от 600 млн. евро, пише ZF, цитирайки данни на румънския Централен депозитар.

Най-активна търговията с акциите на фонда е била миналата година, след като за мениджър на фонда бе избрана американската компания Franklin Templeton, а проспектът за листване на фонда на фондовата борса в Букурещ бе одобрен. Около 30% от общия обем акции през последните години са били обменени през 2010 г.

Обемът на тези сделки, на базата на средните цени на акциите на пазара, се оценява на близо 2 млрд. леи (над 460 млн. евро), което е около 35% от общия обем на търговията на борсата в Букурещ, пише изданието.

По информация на фонда той е създаден през 2005 г. от румънското правителство, за да компенсира лицата, „чиито активи бяха насилствено отчуждени от бившия комунистически режим“. По данни на мениджъра на фонда Franklin Templeton Investment Management Limited към 31 август 2010 г. неговата нетна стойност на активите бе 3,4 млрд. евро.

Чуждестранни фондове и местни спекуланти миналата година заредиха портфолиото си с акции на фонда за имоти, инвестирайки десетки милиони евро с надежда, че листването на борсата ще повиши цените, пише изданието.

Цените на акциите на фонда миналата година варираха от 0,25 леи в началото на годината до 0,6 леи през септември преди изплащането на дивидента.

Големите инвеститори сметнаха, че тези цени са достатъчно атрактивни, за да пренебрегнат трудността при сключване на сделки, липсата на прозрачност и на официална цена. До 21 септември всички сделки с книжа на фонда бяха сключвани чрез Централния депозитар, при който комисионите са значително по-високи в сравнение с тези на борсата, пише изданието.

Листването на фонда е насрочено за 25 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 10.09.22 г.
fallback