fallback

£50 хил. глоба за подвеждаща информация за публична компания за имоти на Острова

Анализаторът представил известни данни за британска публична компания като вътрешна информация, което довело до рязък ръст в търговията с нейните книжа

15:14 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Бивш инвестиционен анализатор във Великобритания бе глобен с 50 хил. паунда, тъй като изпратил подвеждаща информация чрез съобщения в интернет, в резултат на които довел до рязко покачване на акциите на британска компания за имоти.

През 2008 г. Кристофър Гауър, тогава старши анализатор в MF Global Securities, изпратил съобщения до 14 клиента, до репортер на Bloomberg и до търговец от MF Global, в които той загатнал, че е получил вътрешна информация относно Enterprise Inns, част от индекса FTSE 250.

От британския финансов регулатор FSA обаче обясняват, че информацията на Гауър е била вече общоизвестна и фактът, че я е представил като вътрешна информация, е подвел пазара, пише Ройтерс.

Той обявил данните си като „гореща неофициална“ информация, която получил вследствие на среща с изпълнителния директор на компанията. В съобщението си той обяснил, че „е много вероятно“ Enterprise Inns да е получила статут на инвестиционен тръст за недвижими имоти (REIT, от англ. real estate investment trust, подобни на действащите у нас дружества от типа АДСИЦ). Според него това се очаквало да бъде обявено от британската служба „Приходи и митници“ (HMRC) през следващата седмица.

„Очаквайте ETI (борсовият код на компанията, бел. ред.) да скочи“, се казва в неговото съобщение, в което той обяснява, че акциите на компанията са отчели ръст от 10% при предишната новина от HMRC.

След като той изпратил съобщенията си, книжата на Enterprise Inns се покачили с 4,45% при изтъргуван голям обем.

От FSA приемат, че 34-годишният анализатор не е представил умишлено информацията като вътрешна, но въпреки това той не е спазил стандартите за поведение.

„Няма оправдание за старши анализатор да бъде толкова невнимателен със съобщения, които могат да имат такъв ефект върху пазара“, коментира Маргарет Коул, управляващ директор Финансови престъпления в FSA.

„Разпространението на некоректна информация от Гауър допринесе за голям ръст в обема от изтъргуваните книжа и за нарушена търговия с акциите на ETI“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 01.09.22 г.
fallback