fallback

Инвестициите в търговски имоти в Европа нарастват с 68% през 2010

Ръстът в инвестициите за последното тримесечие на миналата година е 80% спрямо предходното

10:47 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Директните инвестиции в търговски имоти в Европа достигнаха 20,6 млрд. евро през 2010 г., което бе ръст от 68% спрямо обема от 12,3 млрд. евро, отчетен през 2009 г., сочи нов доклад.

През последното тримесечие на миналата година бяха регистрирани 150 сделки, с което общият обем за периода достигна 6,7 млрд. евро, или повишение от близо 80% спрямо предходното тримесечие, се казва в доклада на Jones Lang LaSalle (JLL).

През годината на европейския пазар бяха сключени почти 50 сделки на стойност над 100 млн. евро всяка, на обща стойност близо 10 млрд. евро, или половината от общия обем за цялата година.

Общо 20 от тези сделки бяха сключени през последното тримесечие. Сред тях май-мащабните са покупката на търговския център Drake Circus в Плимът, Великобритания, от страна на British Land за 275 млн. евро, както и сделката на Rockspring за 51% от парижкия мол O’Parinor за 224 млн. евро.

Активността във Великобритания бе изключително висока, като пазарът отчете най-силния си период от края на 2007 г. насам, се казва в доклада. Общият обем за последното тримесечие на британския пазар беше 2 млрд. евро. Като цяло този пазар представляваше 31% от общия обем в Европа, а Германия - 23%.

Общата стойност на сделките във Франция и Холандия през последното тримесечие беше 1,4 млрд. евро, с което обемът до края на годината достигна 4 млрд. евро.

Полша също продължи силното си представяне от третото тримесечие със сделки за 677 млн. евро през четвъртото, с което тя затвърди позицията си на петия по големина пазар в Европа през 2010 г.

„Стабилното подобрение на пазара на инвестиции в търговски имоти през 2010 г. бе съпроводено от несигурността относно държавния дълг и повишена потребителска предпазливост”, коментира Джеръми Еди, директор "Капиталови пазари в Европа" в JLL.

Той обяснява, че в резултат на континента се е обособил многопластов и поляризиран пазар, на който активността на отделните региони и отделните ценови сегменти се движи с различна скорост .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 12.09.22 г.
fallback