fallback

Американската Heitman предвижда да инвестира 300 млн. евро в имоти в ЦИЕ

Фондът Heitman European Property Partners IV ще се фокусира основно върху възможности в Полша, Чехия, Словакия и Русия

10:26 | 14.01.11 г.

Щатската група за дялови инвестиции Heitman планира да инвестира над 300 млн. евро в Централна и Източна Европа тази година, за да се възползва от очакваното възстановяване на пазара на имоти.

„Можем да инвестираме капитала си в 13 държави в ЦИЕ, но активно търсим възможности в Полша, Чехия, Словакия и Русия, които ще бъдат основният ни фокус, като са планирани и по-опортюнистични инвестиции в Унгария, Румъния и Хърватска, където виждаме положителни перспективи за възстановяване“, казва Отис Спенсър, съпредседател на европейските операции на компанията и портфолио мениджър на фонда Heitman European Property Partners IV (HEPP IV), цитиран от PropertyEU.

Първата покупка на фонда беше придобиването миналата година на строителен терен в Полша за изграждането на 900 жилищни единици. През последните няколко седмици базираната в Чикаго компания финализира също втората и третата си инвестиция с покупката на дял от 75% в търговския център Galeria Malta в Познан от испанския предприемач Neinver и създаването на съвместно дружество с равни участия с унгарската Trigranit за мола Arena Centar в Загреб.

HEPP IV е финализирал и одобрил инвестиции за приблизително 40% от капитала на фонда, който е с общ размер от 505 млн. евро, и очаква да инвестира останалата част до края на 2012 г. С дългово финансиране до 65%, капиталът за инвестиции на HEPP IV достига общо 1,5 млрд. евро за възможности в ЦИЕ.

Компанията обяви, че е финализирала привличането на средства за четвъртия си фонд за имоти, насочен към бизнес и жилищни имоти в Централна и Източна Европа, през 2009 г.

В бъдеще фондът ще се фокусира върху търговски, жилищни и офис площи в столиците, както и дистрибуционни съоръжения, казва Спенсър. „В сравнение с предишните ни фондове увеличихме предвидените средства за развитие на проекти. Вярваме, че в градове като Варшава или Прага е по-интересно да се изгради офис кула, отколкото да се купуват съществуващи сгради, предвид текущите тенденции в ценообразуването.“

Традиционно Heitman се фокусира върху страни в ЦИЕ, но през последните няколко месеца компанията започна да поглежда и към Западна Европа. Спенсър казва, че компанията разширява офиса си в Лондон, като очаква да засили присъствието си в региона.

Heitman има присъствие и у нас, като през ноември 2008 г. нейният фонд Heitman European Property Partners III придоби столичния мол City Center Sofia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 24.08.22 г.
fallback