fallback

Институционалните инвеститори се завръщат на испанския пазар на имоти

През 2011 г. институционалните инвеститори ще затвърдят присъствието си на испанския инвестиционен пазар, смятат специалисти

12:53 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Институционалните инвеститори се завръщат на пазара на имоти в Испания, след като се оттеглиха в продължение на две години поради кредитната криза.

2010 г. бе в много по-голяма степен традиционна инвестиционна година по отношение на това, че имаше повече институционални инвеститори в сравнение с 2008 и 2009 г., когато частните инвеститори и състоятелни индивидуални купувачи доминираха на пазара, казва Уин Уилиямсън, директор Международни инвестиции в консултантската компания Aguirre Newman.

Според него тази тенденция се очаква да продължи и през 2011 г., когато институциите вероятно ще затвърдят своето присъствие, особено в сделки с офис сгради в централните градски части и с качествени търговски имоти.

Това са много атрактивни пазари поради ограничения продукт, който се предлага, обяснява той, цитиран от PropertyEU.

„Тези имоти се продават с доходност от 5-5,5%, което изглежда приемливо, предвид че наемите като цяло се оттласнаха от дъното. Въпреки че има значително търсене от страна на частни инвеститори, институционалните инвеститори имат доказана конкурентност, особено при по-големите сделки.“

Според него друг вид сделки, който се очаква да добива по-голяма популярност е продажбата с обратно отдаване под наем.

Въпреки по-високата инвестиционна активност финансирането е станало още по-затруднено през 2010 г., което според Уилиямсън се дължи основно на кредитните проблеми на испанското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 05.09.22 г.
fallback