fallback

Credit Suisse продаде ипотечни кредити за 2,1 млрд. евро с 60% отстъпка

Продажната цена на активите е под 900 млн. евро

10:59 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Credit Suisse е финализирала продажбата на портфолио от проблемни ипотечни кредити на стойност 2,1 млрд. евро на цена по-малко от 900 млн. евро, пише PropertyEU, като се позовава на два неназовани „информирани източника“.

Продажбата представлява отстъпка от 60% от счетоводната стойност на активите.

Купувач е Apollo Management LP.

През декември Wall Street Journal, който пръв съобщи за сделката, я определи като една от най-големите банкови продажби на проблемни активи от началото на финансовата криза през 2008 г.

Сделката включва кредити, обезпечени с „второразрядни“ имоти в Европа, сред които жилищни сгради в Германия и портфолио от хотели в Дания, Швеция и Франция.

Credit Suisse предоставя значително финансиране от страна на продавача за реализацията на сделката, коментират същите източници. Също така банката ще получи и малък дял в смесеното дружество, което Apollo Management ще създаде за покупката на кредитите.

Активите, използвани за обезпечение, включват нискокачествени жилищни сгради в Източна Германия, както и части от портфолиото на германската група за имоти Level One, която бе обявена в несъстоятелност преди две години в един от най-големите фалити в историята на страната, пише изданието.

Между 2004 и 2007 г. Credit Suisse предприе агресивна политика на изкупуване на кредити, обезпечени с бизнес имоти, вследствие на което изгради портфолио на стойност 30,5 млрд. долара в целия свят.

Новата сделка е поредната от поредица продажби, с които компанията се стреми да намали експозицията си към дълговия пазар. Към края на третото тримесечие на 2010 г. тя имаше ипотечни кредити на стойност едва 2,5 млрд. долара в портфолиото си, или 92% по-малко в сравнение с 2007 г.

Това е и втората мащабна продажба на групата в Европа, след като през 2009 г. Credit Suisse продаде кредити на стойност 2,3 млрд. евро на Lone Star.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 12.09.22 г.
fallback