fallback

Повечето големи жилищни пазари по света дават признаци на възстановяване

Предвиждат неравномерно, но стабилно възстановяване на редица пазари на имоти

12:45 | 06.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Ключовите пазари на имоти, които бяха тежко засегнати от икономическия спад, сега показват положителни признаци на възстановяване, сочи нов доклад.

Въпреки това общата картина е смесена. От една страна, пазари като Австралия, Канада, Франция, Швеция, Швейцария и Великобритания през 2010 г. отчетоха ценови ръст, който показва процеси на възстановяване. От друга, цените се понижиха в Япония, Италия и Ирландия. Пазарите на имоти в САЩ и Германия останаха почти без промяна, но очакванията за тях са благоприятни, се казва в проучването на канадската финансова компания Scotiabank.

Жилищният пазар в развитите икономики отчете „скромно, но неравномерно възстановяване през 2010 г.“, сочи докладът, който разглежда 12 водещи световни икономики.

През изминалата година цареше климат на ограничен икономически ръст с рекордно ниски лихви, което предостави известна подкрепа за глобалните пазари на имоти. Възстановяването обаче загуби част от своята сила към края на годината.

„Въпреки че цената на кредитния ресурс е все още атрактивна, краят на стимулите за покупка (на имоти) на много пазари, сравнително бавните темпове на създаването на работни места и нарастващите опасения във връзка с финансовото бреме пред задлъжнелите развити страни засягат доверието. Тези фактори навярно ще възпират множество потенциални купувачи през 2011 г.“, се казва в доклада.

Австралия води процеса на ценови ръст с ниска безработица и ограничено предлагане, които се добавят към силите на натиск в посока нагоре върху цените.

Германия също се очаква да отчете възстановяване, предвид прогнозите за обрат в дългия процес на спад на жилищния пазар.

Активността е сравнително висока и на редица други европейски пазари. Във Франция жилищното възстановяване продължи да набира енергия и през последното тримесечие на 2010 г. със среден годишен ръст от 6,8%. В Швейцария цените също отчетоха стабилно покачване, което се движеше в диапазона между 4 и 6%.

За разлика от тях, на най-тежко засегнатите пазари в Европа цените продължиха да се понижават. В Испания средните цени с включени инфлационни фактори през третото тримесечие на 2010 г. се понижиха с 5,2% на годишна база. В Ирландия нивата все още се понижават с двуцифрени стойности. Спадовете продължават също и в Италия.

Очакванията за 2011 г. в САЩ също са положителни, предвид подобряващата се ситуация по отношение на заетостта и ниските лихви, които подкрепят търсенето.

Въпреки това в доклада се забелязва и нотка предпазливост.

„Въпреки че това подобие на нормализиране е окуражаващо след ценовата корекция, която за последните четири години е общо близо 30%, слабият пазар на труда и краят на данъчните облекчения за купувачите на имоти в края на април поддържаха общото ниво на продажбите на сравнително свити нива по време на спада. “

Според доклада сравнително високата безработица в САЩ, предпазливото кредитиране и бавните темпове на формиране на нови домакинства се очаква да ограничат ръста на продажбите в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
fallback