fallback

Какво се случи на основните сегменти на пазара на имоти у нас през 2010?

Някои ключови факти за пазара на търговски, офис и индустриални площи през изминалата година

14:03 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Наемите на площите на търговските улици в София, които сериозно пострадаха от откритите в последните години молове, както и от финансовата криза, засегнала целия сектор и пазара на имоти, може да продължат да падат, се казва в нов анализ.

Според доклад на УниКредит в момента цените на квадратен метър за месец на основните търговски улици в София се движат между 35 и 60 евро, в зависимост от местоположението и вида на обекта.

Забавянето на строежа на част от проектите (и спирането на тези в етап на планиране), до което се стигна заради световната финансова криза, оказа благоприятен ефект върху пазара, смятат от банката. Завършването на всички планирани търговски центрове би наводнило пазара на такъв тип площи, се посочва в анализа.

През 2009 г. в София не отвори врати нито един мол, но през миналата година тази тенденция беше променена с откриването на два големи комплекса – Сердика център и The Mall.

В резултат на това търговската площ в моловете се удвои, достигайки около 200 хил. кв. м. Допълнително увеличение се очаква през тази година, когато е планирано откриването на Mega Mall, който ще добави още 25 хил. кв. м. търговска площ. Общият размер на търговските площи в страната, към края на 2010 г., е повече от 500 хил. кв. м.

Засега наемите в моловете остават на нива между 7 и 35 евро за кв. м за метър, в зависимост от големината на магазина. Средният дял на незаетите площи в различните молове в София към момента остава сравнително нисък до умерен. Анализаторите обаче смятат, че наемите може да бъдат поставени под натиск в бъдеще, заради пускането в експлоатация на нови площи.

Енергийната ефективност – на мода при офисите?

Въпреки кризата офис площите, особено в София, постоянно се увеличават. Само през миналата година новите офис площи са се увеличили с над 200 хил. кв. м. Това води до намаляване на заетостта и на наемите.

Някои специалисти виждат потенциал за развитие на офис сгради, които се отличават с добра енергийна ефективност. Благодарение на нея собствениците могат да очакват „добра норма на възвръщаемост на инвестициите“, при средни нива на наем около 12 евро за кв. м. за месец, се казва в доклада.

Очакванията на банката са международните инвеститори да насочат вниманието си към такива качествени проекти.

През тази и следващата година изграждането на нови офиси значително ще забави темпове.

Застой при логистичните проекти

Индустриалните имоти също не останаха незасегнати от кризата. За разлика от други видове имоти, при логистичните паркове предлагането на нови площи реагира по-бързо на спада в търсенето.

През 2010 г. нови логистични проекти бяха стартирани само от компании, които са имали нужда от тях. В сектора почти липсваха проекти със спекулативна цел.

Някои забелязват „своеобразен парадокс“ в логистичния сегмент, при който въпреки липсата на голям обем нови индустриални площи такива не се и строят, заради рязкото увеличение в процента на незаети площи. Към края на 2010 г. той е около 8,5%, спрямо малко над 4% през 2006 г.

По данни от средата на 2010 г. качествените логистични площи се отдават при месечен наем от около 4 евро за кв. м, а по-стари постройки могат да бъдат намерени и за 1,5-2,5 евро за месец за квадрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
fallback