fallback

Изненадващ ръст на цените на жилищата на Острова през декември

Повишението от 0,4% в края на годината е първото от май

13:54 | 03.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания отчетоха изненадващ ръст през декември, което бе първото повишение от май 2010 г.

Ръстът даде повод за надежди, че пазарът на имоти на Острова не се намира в период на свободно падане както през 2008 г., пише Ройтерс.

По данни на ипотечния кредитор Nationwide средната цена на имот в страната се е покачила с 0,4% през декември. За сравнение през ноември цените отчетоха спад от 0,3%. С това нивата през 2010 г. като цяло останаха без особена промяна в сравнение с година по-рано.

От Nationwide казват, че би било прибързано да се оценява, че скорошните тенденции на спад са се обърнали на базата на данните на едва един месец.

„Въпреки повишението през декември цените на жилищата се понижиха през четири от последните шест месеца“, коментира Мартин Гахбауър, главен икономист в Nationwide.

От друга страна няма данни и че темповете на ценови спад се засилват. Темпът на понижение се забави до -1% за тримесечния период до края на декември от -1,3% за трите месеца до края на ноември. Към края на 2008 г. тримесечните темпове на понижение на цените достигнаха -5,5%.

Според компанията през първите месеци на 2011 г. няма данни за очаквано подобрение на търсенето от страна на купувачите, предвид ограниченията на публичните разходи и липсата на кредитиране.

В резултат на това бавното понижение на цените, което характеризираше пазара през втората половина на 2010 г., вероятно ще продължи.

„Като цяло една сравнително стабилна картина с възможни леки ценови понижения изглежда най-вероятният сценарий за 2011 г.“, казват от Nationwide.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 09.09.22 г.
fallback