fallback

Общинско предприятие ще поддържа Борисовата градина и Южния парк

Столичната община предвижда ремонта на три знакови места в центъра на София през тази и следващата година

10:27 | 03.01.11 г. 1

Общинско предприятие ще поддържа от тази година Борисовата градина и Южния парк, съобщи за БТА заместник-кметът на София Мария Бояджийска. Първоначално в ОП "Паркове и градини" ще работят общо 70 души, които ще поддържат двата парка.

По думите на Бояджийска първите две години предприятието ще работи само в тези паркове, като целта е да се разшири обхватът му след това. Другото общинско дружество с аналогична дейност - "Озеленяване" ЕАД в момента поддържа Северния и Западния парк, а намеренията на общината са то да засили дейностите си по цветопроизводство.

Столичната община се грижи за общо 23 хил. декара зелени площи в парковете и градините, като извън тези терени са междублоковите пространства и градинки, за които общината също отделя пари.

От миналата година е поета и грижата за нови зелени площи - Братската могила в кв. "Орландовци", градината при баня "Овча купел", районът около езерото в кв. "Дружба-1", пътният възел "Драгалевци", както и се увеличиха площите по основните столични булеварди, казва Бояджийска.

Тази година предстои изграждането на нова зелена площ в ж.к. "Левски-В" на общо 7 декара, върху които ще има и спортна и детска площадки. Парите за парка са от Министерството на физическото възпитание и спорта, спечелени по проект на районната администрация в "Подуяне", а част от тях е отпусната с решение на общинския съвет. Общата стойност на инвестицията ще е 300 хил. лева.

През тази година предстои рехабилитацията на двата входа на Южния парк - откъм бул. "П. Ю. Тодоров" и откъм ул. "Бяла черква". Вече е избран изпълнител на ремонта на входа откъм "П. Ю. Тодоров", а предстои процедура и по втората обществена поръчка. По думите на Бояджийска след реконструкцията входът откъм бул. "Витоша" ще е само с две кафенета. Останалите атракциони, разположени в момента там, са по договори, сключени от районната администрация на "Триадица", имат изтекли договори или са се настанили незаконно, и ще бъдат премахнати.

На двата входа на Южния парк ще бъде поставен декоративен паваж, както и ще бъде ремонтирано осветлението.

Подмяна на настилката ще има и в парк "Лебеда", който се намира в ж.к. "Западен парк", а в парка "Гео Милев" тази година ще се ремонтира осветлението, след като през миналата беше подменена настилката по алеите му.

Столичната община предвижда ремонта на три знакови места в центъра на София през тази и следващата година. Нови детски площадки, декоративна настилка и работеща поливна система ще има в "Докторската градина" след приключването на предвидения през тази година ремонт.

От тази година ще започне и ще продължи през следващата година поетапният ремонт на зелените площи около храм-паметника "Ал. Невски". Рехабилитацията ще обхване зеленината в пространството между ул. "Шипка", ул. "Московска", Галерията за чуждестранно изкуство и градинката зад Народното събрание.

През тази година предстои и реализирането на проекта за пешеходното пространство между бул. "Васил Левски" и пл."Орлов мост" по бул. "Цар Освободител". Намеренията ни са концепцията за визията на булеварда в тази му част да се продължи в бъдеще и по протежението му към Ларгото, обясни още заместник-кметът.

Освен Докторската градина и пространството около храм-паметника "Св. Ал. Невски" през тази година предстои реконструкция и на най-често използваното място за срещи в столицата - градинката при паметника на Патриарх Евтимий, популярна като "Попа". След ремонта там ще има напълно ново осветление, нова настилка, както и видеонаблюдение, каквото от тази година започва да се изгражда във всички зелени пространства в централната част на София. Терасовидната част от градинката също ще бъде реконструирана, като там ще бъдат поставени каменни пейки, както и ще се ремонтира чешмата. Парите за ремонта в тази част са от спонсор, уточни Бояджийска.

Нов облик през тази година ще има и една от позанемарените зелени площи - при обръщалото на трамвай номер 1 в кв. "Иван Вазов". Високият над човешки ръст жив плет, ограждащ градинката при трамвайното колело, ще се подреже, а на скритата зад него детска площадка ще има нови съоръжения и подходяща настилка.

От общината се надяват тази година да се намери търсения спонсор от страна на строителния бранш за ремонта на един от символите на София - паметника на Цар Освободител. За него са необходими 160 хил. лева и фирма, която да извърши конструктивното укрепване на появилите се фуги по гранитните блокове на постамента, както и укрепването на статуята на паметника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
fallback