fallback

Цените на британските жилища може да паднат с 2% догодина

Малко вероятен е спад от над 5% в цените на жилищата във Великобритания за 2011, смятат специалисти

16:23 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британските имоти може да поевтинеят с около 2% през 2011 г., въпреки че спадът може да е двойно по-голям, ако ограниченията в правителствените разходи засегнат икономиката, сочи доклад на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) .

Ограничителните мерки на правителството на Великобритания догодина вероятно ще доведат до съкращенията на 330 хил. работни места в публичния сектор през следващите четири години, което ще бъде истинско предизвикателство за ръста на страната, пише Ройтерс.

Несигурността относно икономическите изгледи вече обезкуражиха някои собственици да се местят в по-големи жилища, а неблагоприятните условия за кредитиране и слабото потребителско доверие задушиха търсенето от страна на купувачите на първи дом, което подложи цените на негативен натиск тази година.

Жилищните цени се понижават от миналото лято досега, след като отчетоха известно възстановяване в края на 2009 г. Индексът за жилищните цени на Halifax отчете своя първи годишен спад за последната година миналия месец, докато индексът на Nationwide за същия период остана стабилен.

Никой от двата кредитора обаче не вижда шанс големите спадове, отчетени по време на финансовата криза през 2008 г., да бъдат повторени през 2011 г.

От RICS казват, че свиващата се пропаст между броя на имотите, които излизат на пазара и търсенето на имоти подсказва, че цените има вероятност да се стабилизират към средата на 2011 г.

„Подозираме, че цените през последното тримесечие на 2011 г. по всяка вероятност няма да бъдат много по-различни от това, което са в момента... цените може да отчетат пренебрежителен спад от 2%“, казват от RICS.

От институцията обаче предупреждават, че ограниченията на правителството крият риск, тъй като те може да свият ръста, да доведат до повишена безработица и да принудят някои собственици да продават.

Наред с това от института предупреждават, че условията за кредитиране едва ли ще се подобрят в близко бъдеще, тъй като банките предават към крайните продукти разходите за рефинансирането на кредити с обща стойност на 500 млрд. паунда, което трябва да осигурят до 2012 г.

„Въпреки в тази среда нашата преценка е, че липсата на ново предлагане вероятно ще предотврати спад от много над 5%“, смятат от RICS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 07.09.22 г.
fallback