fallback

Четири години нужни на испанския пазар на имоти, за да усвои свръхпредлагането

Около 1,5 млн. жилища има непродадени на пазара в Испания в момента, сочат някои оценки

14:36 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Испанският пазар няма да успее да усвои около 1,5 млн. имота, които в момента се предлагат, по-рано от 2015 г., смятат консултанти, цитирани от PropertyWire.

От общия брой имоти 683 хил. жилища са ново строителство, 473 хил. са завършени, а други 210 хил. са все още в процес на изграждане. Между 620 хил. и 720 хил. представляват вторични продажби, а около 200 хил. имота са собственост на банките, сочи доклад на консултантската компания Acuña & Asociados.

Оценките на компанията са значително по-високи от официалните данни на правителството за 688 хил. непродадени жилища. Това, което е по-тревожно обаче, е дългият период, който ще е необходим за изчистване на този инвентар.

Според доклада в някои от най-тежко засегнатите региони имотите няма да бъдат продадени дори до 2017 г. Оценките са базирани на сегашното търсене, според което на година се купуват между 240 хил. и 280 хил. имота.

От компанията смятат също така, че цените на имотите ще се понижат средно с още 20% през следващите пет години, което би означавало, че те ще се върнат до нивата от 2003/2004 г. Цените в градовете ще се понижат с 15%, а в други райони спадът може да бъде до 30%, се казва в доклада.

Също така се смята, че около половината от инвентара от строителни терени няма да е необходим след 2020 г., а строителните компании в Испания имат дългове с общ размер от близо 260 млрд. евро, което е около 25% от БВП на Испания.

Като цяло коренната трансформация в сектора може да заличи 60% от сектора, смятат от компанията.

Тези оценки са потвърдени и от BNP Paribas Real Estate за Испания, като от компанията заявяват, че ключов фактор за възстановяването на пазара ще бъде ценовата корекция. Президентът на компанията Луис Мартин смята, че до 2016 г. ще се продадат до 1 млн. жилища.

Някои мнения обаче са по-оптимистични. Според вицепрезидента на Gaesco Габриел Рохас, балансът между търсенето ще бъде възстановен по-скоро, отколкото се предполага поради изключителния спад на новите проекти.

„Наред със спада в търсенето трябва да добавите и имплозията в предлагането, което означава, че жилищният пазар скоро ще достигне своето равновесие“ , казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 23.12.10 г.
fallback