fallback

Инвеститори и учени призоваха за ипотечни стандарти в САЩ

Хаотичната ситуация на ипотечния пазар в страната изисква незабавни действия, за да се осигури справедливото отношение към всички страни и да се възстанови доверието, настояват от групата

17:59 | 22.12.10 г.

Група инвеститори и известни учени призоваха САЩ да създадат национални стандарти за жилищните ипотеки, за да помогнат на кредитополучателите, които срещат проблеми при получаването на жилищен заем, съобщи Ройтерс.

В писмо до председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, финансовия министър Тимъти Гайтнър и редица други държавни служители групата посочва, че скорошното фиаско с обработването на документите за принудително отнемане на имоти от длъжници, просрочили плащанията си, демонстрира спешна нужда от действия. През октомври редица банки в страната бяха обвинени, че ползват служители, които механично подписват стотици непрочетени документи на ден.

„Проблемите от подобна величина са заплаха не само за икономическото възстановяване, но и за сигурността и стабилността на всички застраховани депозитарни институции“, пишат от групата, в която влизат десетки учени, включително Нуриел Рубини от New York University, Дийн Бейкър от Center for Economic Policy Research и Антъни Сандърс от George Mason University.

„Хаотичната ситуация на ипотечния пазар днес изисква незабавни действия, за да се осигури справедливото отношение към всички страни и да се възстанови доверието, необходимо за подкрепа на възстановяването на пазара на имоти и цялата икономика на САЩ“, пише в писмото.

Групата настоява за бързи действия за финализирането на правила относно начина, по който се отпускат, продават и обслужват жилищни ипотеки в САЩ. Писмото е опит да се ускори процесът по изготвяне на правилата, който се очаква да бъде продължителен и сложен и трябва да приключи през пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 26.08.22 г.
fallback