fallback

Близо 18% спад в продажбите на жилища в Испания за октомври

Това е вторият пореден месечен спад след понижение на продажбите от 4,1% през септември, сочи националната статистика на страната

14:21 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на жилища в Испания се понижиха за втори пореден месец през октомври, слагайки край на осеммесечен ръст в условия, при които изпадналият в затруднено положение пазар на имоти в страната се бори за възстановяване.

Продажбите на жилища през октомври се понижиха със 17,7% в сравнение с година по-рано, пише Ройтерс, цитирайки официални данни на Националния статистически институт на Испания.

През октомври собствениците си са сменили 27 198 жилищни единици, което следва спад от 4,1%, отчетен през септември и е с 24,6% по-малко на месечна база.

Кризата на жилищния пазар в Испания превърна продължилия цяло десетилетие бум на пазара на имоти в продължителен крах. Този срив доведе до принудителен консолидационен процес в системата от спестовните банки в страната и остави милиони строителни работници без работа, пише изданието.

Цените на жилищата в Испания, които не отчетоха толкова рязък спад както в САЩ и Ирландия, се очаква да продължат да се понижават постепенно в продължение на още няколко години, което ще утежни още повече икономическата стагнация.

В отделен доклад Министерството на обществените услуги в страната обяви, че продажбите на жилища са се понижили с 26,3% през третото тримесечие в сравнение с година по-рано.

Общо 79 233 единици бяха продадени през периода, което е най-ниският тримесечен обем от началото на статистиката през 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:00 | 20.08.22 г.
fallback