fallback

Игнатов: Масова практика е имотите на БАН да се стопанисват срещу интересите й

В министерството са постъпили копия от доклади от две финансови инспекции за отдавани под наем имоти на БАН, в които резултатите „са за потресаващи злоупотреби“, заяви министърът

17:46 | 10.12.10 г. 1

Масова практика е стопанисването на имотите на Българската академия на науките (БАН) да бъде срещу интересите й, коментира по време на парламентарния контрол министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Той добави, че в Министерството на образованието, младежта и науката са постъпили копия от докладите от две финансови инспекции за отдавани под наем имоти на БАН, в които резултатите „са за потресаващи злоупотреби“. Общото събрание на БАН не е изпълнило изискванията на устава да приеме правила за стопанисване и разпореждане с имуществото на академията.

Установени са и разпореждания, противоречащи на устава на БАН и неприети от Общото събрание. Установено е, че не са утвърдени ред и критерии за отдаване под наем на недвижимите имоти, а директорите на институти и председателят на БАН субективно са определяли наемателите, условията на договорите и наемните цени, а части от един и същи имот са отдавани на различни цени, заяви Игнатов.

По думите му под формата на договори за съвместна дейност и със стопански договори БАН е отдавала имоти на цени, по-ниски от минимално определените с правилата. Помещения за административна и научно-изследователска дейност са отдадени на „трети лица“ за производствени и търговски цели. С безвъзмездно предоставените сгради, машини и съоръжения, по описаните в доклада стопански договори, на практика е финансирана дейността на частни дружества за сметка на БАН, коментира Игнатов.

Той съобщи, че е констатирано, че през 2007 г. са организирани търгове съгласно изискванията на Закона за държавна собственост и са отдадени под наем части от сградата на бившия Княжески дворец на ул. „Московска“ 6А на „трети лица“. Сградата е публична държавна собственост, предоставена на БАН с разпореждане на Министерския съвет на 14 октомври 1953 г. за уреждане на Етнографски музей, а се използва за търговска дейност, посочи министърът.

При проверка за законосъобразността на пет процедури за възлагане на обществени поръчки, съгласно наредбата за малки обществени поръчки, през 2008 г. и 2009 г. са установени сходни нарушения. Те са свързани с това, че председателят на БАН е одобрил документация за участие, в която не се съдържат точни указания за оценката на постъпилите предложения. В резултат на това е направено субективно оценяване от членовете на комисията, а в един от случаите има промяна в класирането на кандидатите.

За нарушения са съставени пет акта, уточни министър Игнатов.

Той съобщи, че копие от доклада за нарушенията с отдадените имоти на БАН, заедно с доказателствата, е изпратено до Софийската градска прокуратура.

С внесения проект за изменение в Закона за БАН се цели да се постигне прозрачност при финансирането в академията, както и да се даде възможност в близките години институтите да преминат на програмно финансиране, посочи Игнатов. Той заяви, че нито един от институтите на БАН няма да бъде закриван и няма да се посяга на имотите на академията. Крайно време е да престанем да говорим за БАН като за агенция за недвижима собственост, заяви министърът.

Предвид особения статут на имотите на БАН в министерството на образованието не се поддържа регистър с данни за тях и не може да се представи обобщена информация - за броя, местонахождението им, нито за цените на отдадените под наем имоти, каза още Игнатов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
fallback