fallback

Битката за първокласни имоти продължава и през 2011

Двуцифрен ръст в капиталовите стойности на първокласните активи в много от световните бизнес центрове очакват експерти

10:27 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Обемът на глобалните директни инвестиции в бизнес имоти през 2011 г. се очаква да се повиши с 25-35% в сравнение с 2010 г., тъй като значителни капитали биват насочени към пазара на имоти, сочи нов доклад.

Друг фактор, който ще се отрази положително на активността, са засилените темпове на привличане на свежи капитали за инвестиции в имоти, които ще дадат тласък на сектора, смятат експерти от консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Една от характеристиките на сектора догодина ще бъде продължаването на тенденцията от 2010 г. за двупластов пазар. Ценовите движения за различните типове активи ще бъдат силно разграничени според вида продукт, качеството и локацията.

Сериозната конкуренция за висококачествени активи в най-големите световни бизнес центрове ще продължи да тласка капиталовите стойности в посока нагоре. Офис пазарите в Лондон, Париж и Москва се очаква да отчетат двуцифрени повишения на капиталовите стойности през 2011 г.

Според доклада банките ще предприемат по-агресивен подход относно продажбата на проблемните активи, което ще доведе до предлагането на повече второстепенни активи на пазара. Пазарът на ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти в САЩ, ще продължи да набира скорост, но ще остане значително под нивата преди кризата.

Според JLL наемната активност ще бъде на най-високите си нива от началото на кризата, като корпоративните наематели ще демонстрират по-голяма увереност относно сключването на сделки. Въпреки това те ще продължат да настояват за най-добрите условия.

Тихоокеанският регион ще бъде водещ по отношение на ръста в наемната активност, изпреварвайки Европа и Северна Америка.

Доходността на първокласните активи ще продължи да изпреварва тази от второстепенните.

„Очаквайте двуцифрен ръст в капиталовите стойности на първокласните активи в много от световните бизнес центрове“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 06.09.22 г.
fallback