fallback

Предлагат нов вариант за презониране на София

Промените ще засегнат около 92 хил. собственици на имоти от общо 1,6 млн. собственици в София

17:57 | 08.12.10 г.

Столичната община предлага нов вариант за презониране за определяне нормите на данъчните оценки на недвижимите имоти в София, съобщи заместник-кметът Минко Герджиков пред журналисти, цитиран от БТА.

Промените ще засегнат около 92 хил. собственици на имоти от общо 1,6 млн. собственици в София, посочи Герджиков. Той допълни, че около 600 хил. от тях са обявили жилището си като първо, което означава, че плащат наполовина данъка "сгради".

Основната задача, която си поставихме е да възстановим справедливостта при структурирането на данък "сгради" и да не се налага със събраните средства от "Люлин" и "Младост" основно да финансираме инфраструктурата в "Бояна" и "Драгалевци", обясни той.

Заместник-кметът посочи, че София ще остане с едно от най-ниските нива на данък "сгради" у нас - 1,875 промила, както и най-ниските сред европейските столици, тъй като там данъкът е в проценти от данъчната оценка.

Според новото предложение за презониране в първа зона ще се включат ж.к. "Кривата река", ж.к. "Зона Б-5", долната част на кв. "Лозенец", а във втора - останалата част на квартала, както и кв. "Банишора", ж.к. "Зона Б-18", районът около Централна гара, както и кварталите "Драгалевци", "Симеоново", "Малинова долина", "Княжево", "Киноцентър". Столичният комплекс "Дружба" ще бъде в трета и четвърта зона - "Дружба 1" е в четвърта, а "Дружба 2" - в трета.

Предишната идея предвиждаше кварталите "Банишора", "Зона Б-18" и участъкът между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара да се включат към първа зона.

Герджиков даде и съответните стойности на данък "сгради" като примери. За гарсониера панелно строителство данъкът ще е 42 лв. за имот в четвърта зона, 63 лв. - за трета зона, 75 лв. - във втора зона и 94 лв. - за първа зона. За двустаен апартамент с площ 60 кв. м панелно строителство стойностите ще са съответно 56 лв., 84 лв., 100 лв. и 125 лв., а за тристаен апартамент с площ 80 кв. м панелно строителство, стойностите са - 75 лв., 112 лв., 133 лв., 167 лв. Данъкът за сгради масивно строителство (80 кв. м) в четвърта зона е 190 лв., а в трета - 161 лв.

Няма да има промяна при данъците в населените места в Столичната община извън София.

Общината очаква да събере около 3 млн. лева повече от увеличените стойности на данъка, който ще нарасне средно с 20-25 процента за презонираните имоти.

Средствата ще са за рекордната, по думите на Герджиков, инвестиционна програма за следващата година с общ размер 600 млн. лв. От тях 303 млн. лв. ще са парите от европейските програми, 40 млн. лв. от Специализирания общински приватизационен фонд. В инвестионната програма са включени и пари за отчуждаването на имоти по метротрасето на първия лъч, обекти от програма "ИСПА", пътната връзка на многофункционалната спортна зала, пробив на бул. "Панчо Владигеров", както и 102 млн. лв. за изграждане на част от инсталациите за отпадъци.

Герджиков отчете, че 339 млн. лв. са приходите от събрани данъци и такси към края на ноември при 326 млн. лв. за същия период миналата година. От тях 51 млн. лв. са събрани стари задължения. Планираната такса "битови отпадъци" е събрана на 98% - от 165 млн. лв. са платени 159 млн. лв.

За следващата година общината ще събира от фирмите за нежилищните им имоти същия размер на такса "битови отпадъци", както и тази година, въпреки дадената й възможност за определяне на такса "смет" по данъчната им оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
fallback