fallback

Engel ликвидира дружества за имоти у нас

Компанията предполага, че кредиторите може да отнемат и още нейни проекти в региона поради необслужвани задължения

15:11 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната компания за имоти Engel East Europe N.V. е започнала процедура по ликвидация на четири български дружества, съобщават от компанията.

Въпросните дружества са EG Company EOOD, EG Project EOOD, EG Malinova Dolina EOOD и EG Gorna Banya EOOD, които управляваха различни проекти на компанията за изграждането на жилищни имоти у нас.

По време на бума на пазара на имоти Engel, чииото акции се търгуват на Лондонската борса, имаше няколко проекта в “Овча купел”, “Горна баня”, “Павлово”, “Манастирски ливади” и др.

Още през 2008 г. обаче тя се отказа от този в Горна баня, като наред с това няколко години се опитваше да продаде жилищния си комплекс „Панорама“ в кв. „Витоша“.

В средата на тази година бе обявено, че банката кредитор е стартирала процес по отнемане на проекта.

В края на октомври компанията обяви загуба след данъци от 18 млн. евро за 2009 г., за която принос имат и обезценките на някои от нейните проекти у нас.

Поради забавянето на пазара на имоти вследствие на кризата компанията изпадна в затруднено положение и в момента все още търси различни източници, за да финансира оперативните си нужди и да обслужва задълженията си.

Engel води преговори с различни кредитори за преструктуриране на задълженията, които все още не е ясно с какъв резултат ще завършат. Ако банките не са съгласни да предоговорят кредитите, е възможно да предявят претенции към активите, с които задълженията са обезпечени, предупреждават от компанията. С малки изключения всички кредити са обезпечени единствено с проекта в съответната страна, за чието развитие за използвани.

Компанията е получила няколко кредита от своята компания майка за общо над 3 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 12.09.22 г.
fallback