fallback

Британските инвеститори в имоти гледат към Азия

60% от участвалите в проучване инвеститори проявяват интерес към Азиатско-тихоокеанския регион при едва по 10% за Европа и САЩ

12:33 | 06.12.10 г.

Все по-голям брой британски инвеститори планират да инвестират в имоти в Азиатско-тихоокеанския регион, сочи ново проучване на компанията за управление на инвестиции Aviva Investments, цитирано от Telegraph.

Компанията е анкетирала инвеститорите по време на годишната си конференция в Лондон през ноември.

Близо три четвърти от анкетираните (74%) очакват да инвестират в имоти в чужбина през следващите три години, като имотите в Азиатско-тихоокеанския регион се считат за най-добрата възможност.

Общо 60% от интервюираните инвеститори казват, че ще разгледат възможности за покупка в Азиатско-тихоокеанския регион. Това е в контраст с по-слабия интерес към Великобритания, където планират да инвестират 20%, както и с още по-малкия дял на заинтересованите от Европа (10%) и САЩ (11%.)

Основни фактори за привлекателността на Азия са бързото възстановяване от глобалната рецесия и увеличаващото се значение на региона на световната финансова сцена.

„Недвижимите имоти са ключов клас активи за дългосрочните инвеститори, но напоследък се повдига въпросът дали след тазгодишния ръст във Великобритания е останала стойност”, казва Ян Холи, изпълнителен директор за Азиатско-тихоокеанския регион в компанията.

„Азиатските икономики изглеждат много по-добре позиционирани за възстановяване от западните, като прави инвестициите в имоти в региона особено привлекателни“, посочва той.

„Несъмнено инвеститорите вече осъзнават, че темпът на ръст на азиатския пазар на имоти вероятно ще изпревари този в САЩ и в Европа. Затова те са все по-подготвени да обмислят инвестиции в региона при изграждането на балансирана глобална стратегия“, казва Франк Ку, директор за Азия в инвестиционната компания AXA REIM.

Той обаче предупреждава, че има двупосочен подход в отношението на инвеститорите. „Япония, като най-зрелия азиатски пазар, предлага на инвеститорите характеристиките на ключова инвестиция особено по отношение на бизнес активи с добро качество. Същевременно развиващите се азиатски пазари са по-опортюнистични и затова са по-подходящи за тези инвеститори, които са готови да приемат малко по-висок рисков профил“, казва той.

По данни на консултантската компания Richard Ellis CB през първите три тримесечия на 2010 г. преките инвестиции в имоти в Азия възлизат на общо 46 млрд. долара, два пъти повече от същия период на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 03.09.22 г.
fallback