fallback

Луксозните жилища в Лондон поскъпнаха заради прилив на купувачи от еврозоната

Цените на къщите и апартаментите в британската столица, които струват най-малко 1 млн. паунда, се повишиха през ноември за първи път от пет месеца

10:50 | 03.12.10 г.

Цените на луксозните жилища в Лондон се повишиха през ноември за първи път от пет месеца заради дълговата криза в еврозоната, която накара повече купувачи да се конкурират за намаляващ брой имоти за продан, съобщиха от Knight Frank LLP.

Цените на къщите и апартаментите в британската столица, които струват най-малко 1 млн. паунда (1,6 млн. долара), отбелязаха увеличение от 0,9% спрямо октомври, сочат данни на местната агенция за имоти, цитирани от Bloomberg. Ръстът на годишна база е 11%, най-малкият от януари насам.

„Има вярване, че Лондон е неуязвим”, казва Джереми МакГивърн, създател на Mercury Home Search, която предлага консултации в сделки със скъпи имоти в центъра на Лондон. „Клиентите от еврозоната формират голям дял от чуждестранните купувачи”, посочва той,

Броят на купувачите от континентална Европа, които търсят жилищен имоти в централен Лондон, се е повишил с 23% спрямо година по-рано, начело с инвеститори от Италия и Испания, сочат данните на Knight Frank. Много от потенциалните купувачи считат британската столица за „безопасно убежище“, обяснява Лиъм Бейли, директор на отдела за жилищни проучвания в компанията.

Поевтиняването на паунда спрямо други валути след пика на финансовата криза през септември 2007 г. допълнително засили привлекателността на имотите в Лондон за чуждестранни купувачи, след като цените на първокласните жилища паднаха с 25%.

Чуждестранните купувачи формират около 60% от всички сделки с луксозни имоти в централен Лондон, изчисляват от Knight Frank. За купувачите от еврозоната цените са с 14% под пика си отпреди две години.

Броят на купувачите през ноември е между 20 до 30 от всяка от страните от еврозоната, обяснява Рупер де Форж, партньор на Knight Frank в офиса в Найтсбридж. „Това е микропазар, но влиянието им е значително.“

Фактор за ръста на цените е и намаляващото предлагане на луксозни имоти. В три от най-популярните лондонски квартали – Белгрейвия, Челси и Найтсбридж, броят на имотите за продажба е намалял с 32% спрямо година по-рано.

Като цяло обемът на сделките с луксозни жилища е около половината от средните нива за периода от 2003 до 2006 г., сочат данни на Property Vision, подразделение на HSBC Private Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:49 | 01.09.22 г.
fallback