fallback

Бразилия предлага на търг части от Амазония за дърводобив

Отдаването на горите на концесия има за цел да прекрати незаконното изсичане на дървета, земята остава собственост на държавата

12:51 | 01.12.10 г.

Един милион хектара в Амазония станаха достъпни за дърводобив тази година, като се очаква тази площ да достигне 11 млн. хектара в близките пет години, съобщава CNN.

Очакванията са 10% от всички 280 млн. хектара гора, които са държавна собственост и се намират в близост до река Амазонка, да се управляват от частни компании, които ще добиват дървесина от тях. Земята обаче ще остане държавна собственост.

Въпреки че звучи като кошмар за природозащитниците, бразилското правителство обяснява, че това решение ще отстрани наложената практика с незаконното изсичане и ще даде сигурност, че горите ще се управляват от заинтересовани фирми, които ще поддържат поверения им фонд.

Сред еколози, експерти и месното население обаче остава въпросът дали мерките, взети от правителството на Бразилия, ще спасят амазонските гори или по-скоро легитимират унищожаването им.

Според Даниел Непстад, който се занимава с изследване на Амазонка от 25 години, както и според говорители на правителството, концесията ще позволи на компаниите да отсичат едва по 25 кубични метра дървесина на хектар. Освен това ще се създаде комисия, която ще прави проверки за това дали не са нанесени щети на околните дървета.

Изсичането на гори от един и същи хектар ще става след преминаване на период от 30 години, за да може растителността да се възстанови.

Според правителството благодарение на тази програма ще се създадат и нови работни места за част от 25-те милиона души, които живеят в Амазония и които имат нужда от начин да изкарват прехраната си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 06.09.22 г.
fallback