fallback

Цените на британските жилища почти заличиха ръста си за тази година

Цената на типичен жилищен имот пада с 0,3% на месечна база до 163 398 британски лири през ноември

10:14 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата във Великобритания почти заличиха преднината си за тази година, след като темпа им на повишение на годишна база се забави до 0,4% през ноември заради слабата активност на пазара, показа месечното проучване на ипотечния кредитор Nationwide.

Спадът в продажните цени, който започна в началото на лятото, продължава през ноември, като цената на типичен жилищен имот пада с 0,3% на месечна база до 163 398 британски лири през ноември в сравнение с 164 381 паунда през октомври.

През октомври жилищата поевтиняха с 0,7% на месечна база, оставайки с 1,4% над нивата си отпреди 12 месеца. Индексът на цените на жилищата, изчисляван от Nationwide, е сред най-ранните показатели за тенденциите на пазара на имоти в страната.

Жилищният пазар във Великобритания стигна най-ниската си точка през март 2009 г., след което започна да се възстановява благодарение на мерките на Английската централната банка и правителството за насърчаване растежа на икономиката.

С изчерпването на техния ефект обаче пазарът загуби инерция и през септември изменението на цените на тримесечна база стана отрицателно за първи път от август 2009 г.

От Nationwide посочват, че в рамките на трите месеца до края на ноември жилищата са поевтинели с 1,3 на сто в сравнение със спад от 1,5% за трите месеца до края на октомври.

Индексът на Nationwide се базира на продажните цени на жилищата, закупени през миналия месец с ипотеки, отпуснати от Nationwide.

Британската лира поскъпва с 0,1% срещу долара днес, като към 10:10 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5573 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
fallback