fallback

Жилищата в големите американски градове поевтиняха през третото тримесечие

Цените на жилищата се понижиха с 2% на тримесечна и с 1,5% на годишна база

17:13 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата в 20-те най-големи американски града се понижиха с 2% през третото тримесечие спрямо второто, когато нараснаха с 4,7% на тримесечна база.

Това показаха индексите на цените на жилищата в САЩ на Standard & Poor's/Case Shiller, които са едни от най-надеждните показатели за тенденциите на пазара на имоти в най-голямата икономика на света.

Жилищата са поевтинели с 1,5% спрямо третото тримесечие на миналата година заради по-ограниченото търсене след края на правителствената програма за подпомагане на купувачите на първи имот с данъчни кредити от до 8 хил. долара, пише Bloomberg.

В рамките на септември жилищата в 20-те най-големи града са поскъпнали средно с 0,6% на годишна база, съгласно коригираните със сезонните колебания данни. Пазарните прогнози обаче бяха за по-силен годишен ръст от 1 на сто.

Септември е четвъртият пореден месец, през който годишните темпове на ръст на цените на жилищата се понижават в сравнение с отбелязаните през предишния месец. Това според доклада на Standard & Poor's е знак за спад в активността на пазара и намаляване на възвръщаемостта от недвижимото имущество.

В общо 18 от включените в проучването 20 града поскъпването на жилищата намалява темповете си на ръст.

Редица фактори възпрепятстват продажбите на имоти през последните месеци въпреки рекордно ниските лихвени проценти по ипотечните заеми в САЩ. Това са високата безработица, оскъдното ипотечно кредитиране и увеличаването на принудителните отнемания на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 07.09.22 г.
fallback