fallback

Очакват 15% ръст на наемите на луксозни жилища в Москва догодина

Най-горният сегмент от пазара традиционно е доминиран от чуждестранни служители, но днес търсенето се движи от руснаците

17:33 | 29.11.10 г.

Наемите на луксозни жилища в Москва ще се повишат с около 15% следващата година благодарение на ръста на икономиката и плановете на правителството за привличане на чуждестранни технологични компании, които се очаква да стимулират търсенето, прогнозират от Penny Lane Realty.

Средният месечен наем на луксозен апартамент в руската столица сега е около 4 хил. долара, посочва пред Bloomberg Вадим Ламин, директор първокласни жилищни имоти в базираната в Москва агенция. Наемите варират от 2 хил. долара за студио до 35 хил. долара за апартамент с площ 600 кв. м, посочва той.

„Този пазар традиционно е доминиран от чуждестранни служители, но днес търсенето се движи от руснаците“, обяснява Ламин.

Средните наеми достигнаха рекордните 8 хил. долара през 2007 г., когато чужди компании местиха служителите си в Русия. Оттогава делът на чуждестранните клиенти, които подписват договори за наем, е паднал до 49% от 62%, отчитат от Penny Lane.

Много чужди компании вече предпочитат да назначат за мениджъри руски специалисти, които обикновено не се ползват от предимства като осигурено жилище, казва Михаил Жуков, директор на базираната в Москва компания за набиране на персонал HeadHunter.

„За разлика отпреди пет години днес руските топ мениджъри имат достатъчно опит и образование, за да заместят чужденците“, обяснява той. „Това вероятно ще продължи и следващата година.”

Руската икономика се възстановява след миналогодишното свиване от 7,9%. Очаква се ръстът тази година да е най-малко 4%, каза премиерът Владимир Путин миналата седмица.

Плановете на правителството да създаде технологичен център в близост до Москва ще привлекат и чужди, и руски специалисти, които ще търсят луксозни жилища в столицата, казва Ламин. Сред компаниите, които вече са изразили съгласие да участват в руската Силициева долина са Siemens, Cisco Systems и Nokia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
fallback