fallback

Безплатна земя срещу работни места

Иновативни програми в САЩ привличат семейства и предприемачи с предоставяне на безплатна земя срещу създаване на работни места или дългосрочно заселване

14:12 | 25.11.10 г.

С безплатните си терени някои области се надяват да привлекат повече жители и предприемачи. Снимка: marneiowa.com

Проблемът с миграцията на хора от малкия към големия град не е често срещан само у нас. В САЩ малките градове също страдат от липса на жители заради отлива на хора и стремежът им за по-добър живот в големите градове.

Кметовете на някои области обаче са решени да не се отказват от битката за жителите си и да се борят с всички сили. В пакета от мерки за по-смелите и предприемчиви управляващи влиза дори и раздаването на безплатна земя, съобщи CNBC.

Законът за раздаване на безплатни парцели, който насърчава белите заселници в Северна Америка, подписан от Линкълн през 1862 година, вече отдавна не е в сила, но идеята явно се е харесала на кметове и организации и някои от тях са решили да я заимстват. Срещу определени условия те предоставят терени на семейства и предприемачи, а в замяна популяризират областта и получават нови работни места.

 

Подобно на парцелите, подарявани в началото на 19-ти век, които са имали за цел да поощрят равномерното заселване на страната, повечето от терените, които се предлагат днес, са отдалечени от всякаква инфраструктура, нямат застроени части, а новите им собственици със сигурност не бива да очакват Starbucks на всеки ъгъл или магазин на Walmart.

Въпреки това обаче сред най-привлекателните оферти са земя в специални зони, освободени от данъчни налози, където бизнесът е почти необременен от задължението да получава такси и данъци, получава намаления от сметките за вода и канализация при откриване на повече работни места и други.

Разгледайте част от местата, където се предлага безплатната земя

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:28 | 09.09.22 г.
fallback