fallback

Мерките на Израел за охлаждане на жилищния пазар дават резултати

Средната цена на новите апартаменти намалява, спад е отчетен и при броя сделки с имоти

16:41 | 24.11.10 г.

Мерките на израелската централна банка (Bank of Israel) за охлаждане на жилищния пазар в страната очевидно започват да оказват влияние. Данни на финансовото министерство сочат, че средната цена на новите апартаменти през третото тримесечие на 2010 е с 2,9% по-ниска от тази през второто, когато пък е отбелязан спад от 2% спрямо първото тримесечие, съобщи местното издание Globes.

Средната цена за нов имот е паднала с 6,4% спрямо пиковите стойности от последните години.

За разлика от много други пазари на имоти по света, цените в Израел нарастваха по време на кризата, което накара правителството да се притеснява за евентуален балон в сектора.

Същевременно значително намалява броят на реализираните сделки с жилища през третото тримесечие, както спрямо предходното, така и на годишна база. Покупките на нови жилища са били с 19% по-малко през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, докато през второто тримесечие този спад е бил 2%.

Общо през тримесечието в страната са продадени близо 23 хил. нови и употребявани жилища, което е най-ниската стойност за трето тримесечие от 2006 г. насам. Понижението на броя сделки е в национален мащаб, с изключение на Тибериас. Във всички региони спадът е двуцифрен с изключение на Назарет и централния регион.

Продадените през тримесечието нови жилища са 5300, с 15,3% по-малко от същия период преди година. Сключените сделки с употребявани имоти са 17 500, което е най-ниското ниво от първото тримесечие на 2009 г. насам.

Покупките на апартаменти с инвестиционна цел също намаляват от четвъртото тримесечие на 2009 г. насам. Те са с 28% по-малко на годишна база и с 15% по-малко от второто тримесечие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
fallback