fallback

Цените на бизнес имотите в САЩ с рекорден ръст през септември

С 4,3% са се увеличили цените спрямо предходния месец и с 0,3% на годишна база, но остават с 43% под пика от октомври 2007 г.

10:16 | 23.11.10 г.

Цените на бизнес имотите в САЩ са се повишили с 4,3% през септември спрямо предходния месец, което е най-голямото увеличение в десетгодишната история на индекса на Moody’s Investors Service, съобщи Bloomberg.

Индексът за цените на американските бизнес имоти (Moody’s/REAL Commercial Property Price Index) бележи увеличение от 0,3% спрямо година по-рано, тъй като малък брой скъпо оценени сделки са вдигнали цените, посочват от компанията. През август индексът достигна осемгодишно дъно.

„През всеки от летните месеци тази година бяха регистрирани понижения между 3 и 4%, след които последва значителният подем от този месец”, казва Ник Левиди, управляващ директор на Moody’s в Ню Йорк. „Относително големите колебания на индекса напоследък се дължат отчасти на несигурната макроикономическа обстановка и са последствията от тънък пазар с ниски транзакционни обеми.”

Повишава се търсенето на най-добрите офис сгради в основни пазари като Ню Йорк и Вашингтон. Възможно е да почва да расте и интересът към добре отдадени под наем имоти на по-малки пазари, смята Робърт Бах, главен икономист на агенцията за бизнес имоти Grubb & Ellis Co.

Индексът остава с 43% под пика си от октомври 2007 г. Той мери общите стойности на бизнес имотите на месечна база и разбива данните по типове имоти всяко тримесечие. Промените са базират на сделки с имоти, които вече били обект на продажба.

Въпреки че броят на повторните продажби бележи само „леко увеличение“ през септември, обемът им в парично изражение е нараснал близо два пъти спрямо август до 3,7 млрд. долара, сочат данните на Moody’s. Това е най-големият обем от януари 2008 г.

Фактор за ръста на цените са сградите с апартаменти, които са са повишили с близо 16% през третото тримесечие на годишна база. За същия период търговските имоти са отбелязали спад от около 12%, а индустриалните сгради са поевтинели с 1,2%. Цените на офис сградите са се повишили с 4,4%.

Два конкурентни индекса отчитат по-бърз темп на поскъпване на бизнес имотите в национален мащаб.

Базираната в Калифорния Green Street Advisors отчете в началото на ноември, че стойностите на имотите са нараснали с 24% за 12-те месеца до края на октомври. Индексът на компанията е с 21% под пиковата си стойност от 2007 г.

Според данните на CoStar Group Inc. цените на имотите от инвестиционен клас в САЩ са нараснали с 5,5% през септември. Стойностите са с 4,9% по-ниски спрямо година по-рано и с 29% под нивото от две години по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 20.08.22 г.
fallback