fallback

Увеличават се "горещите" пазари на бизнес имоти в Европа

Въпреки че е по-слабо привлекателна от други пазари в световен мащаб, Европа вече предлага повече „горещи“ пазари, отколкото „студени“, отчита индекс на DTZ

10:44 | 18.11.10 г.

Пазарите на бизнес имоти в Европа вече предлагат по-привлекателна възвръщаемост на инвеститорите, сочи индексът на консултантската компания DTZ за справедливата стойност на имотите във всички сегменти (Fair Value Index - FVI), който за третото тримесечие се е повишил до 55 пункта от 49 през второто.

Въпреки че Европа остава по-слабо привлекателна от други пазари в световен мащаб, тъй като глобалният индекс за третото тримесечие е 63 пункта, европейският индекс вече е над 50 пункта, което означава, че има повече „горещи“ пазари от „студени“, посочват от компанията.

Индексът измерва привлекателността на пазарите на бизнес имоти по света. Стойност на индекса под 50 пункта сочи, че повече пазари са категоризирани като „студени“ (т.е. непривлекателни за инвеститорите, тъй като очакваната възвръщаемост е под търсената след корекция спрямо риска), отколкото като „горещи“ (атрактивни за инвеститорите, тъй като очакваната възвръщаемост надхвърля търсената).

В Европа броят на „горещите пазари“ се е повишил от 20 на 23, докато този на „студените се е понижил от 21 на 14. Броят на "топлите" пазари (или такива с адекватна възвръщаемост) е нараснал от 49 на 62.

Шест пазара са преминали от категорията „топли“ в „горещи“ - пазарът на търговски площи във Варшава, индустриални обекти в Манчестър, офиси във Варшава, офиси в лондонския Уест Енд, офиси в Мадрид и индустриални обекти в Копенхаген.

Освен това 10 пазара са станали от „студени“ „топли“, като ситуацията при тях се доминира от четири офис пазара във Великобритания, както и от офис пазарите в Лион, Осло и Барселона.

Повишението на индекса е най-изразено в офис сегмента, където той нараства от 35 пункта второто тримесечие на 46 през третото. Офис пазарите във Варшава, Уест Енд, и Мадрид вече са определени като „горещи“ предимно заради прогнозите за ръст на наемите.

Индустриалният сегмент също увеличава атрактивността си, като индексът има стойност от 63 пункта. Перспективите пред инвестициите в търговски площи се оценяват като цяло по сходен начин, като индексът в сегмента има стойност от 62 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 18.11.10 г.
fallback