fallback

„Разочароващ спад“ в инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в ЦИЕ

Инвестициите в региона през третото тримесечие се понижават с 34% спрямо изключително силното второ тримесечие

10:54 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционният обем на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) бе на стойност 1,35 млрд. евро през третото тримесечие, което представлява разочароващ спад от 34% в сравнение с предходното тримесечие с понижения на почти всички сегменти, сочи нов доклад.

Тези резултати следват изключително силното второ тримесечие, когато инвестициите в региона достигнаха най-високото си ниво за шест месеца с 2,04 млрд. евро. Също така обемът от третото тримесечие бе с 39% по-висок от най-ниската точка на пазара през третото тримесечие на 2009 г., се казва в доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Най-голямо търсене в момента се забелязва на сегмента на търговски площи, който предоставя дългосрочен потенциал за ръст. Дори и предвид спада през последното тримесечие търсенето на търговски активи се запази, главно за сметка на офис сектора. Инвестициите в търговски площи през третото тримесечие представляваха 55% от целия обем, спрямо едва 15% година по-рано.

Два инвестиционни пазара се открояват като изключително предпочитани през последните тримесечия – Полша и Турция. Инвестициите в търговски активи и при двете дестинации през 2010 г. бяха с над 200% повече от средните нива за 2009 г. Полша се установи като най-силната инвестиционна дестинация в ЦИЕ досега през годината, въпреки че предвид засилващия се интерес към Русия тя може да има проблеми да задържи това лидерство в дългосрочен план, смятат от компанията.

Румъния и Украйна отчетоха известни ръстове спрямо 2009 г., но са все още значително под нивата от предишните години. Активността на по-малки пазари като балтийските и България досега е пренебрежимо ниска.

По-установените пазари в Централна Европа се върнаха на нивата от 2009 г. поради несъгласието между продавачи и купувачи относно цените на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 20.08.22 г.
fallback