fallback

Формира се вторичен пазар на ваканционни имоти

Много собственици са готови да продават имотите си на загуба, отколкото да не могат да ги продадат изобщо, коментират специалисти

17:56 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

След необикновения ръст, който бе отчетен на пазара на ваканционни имоти у нас, последва болезнено затишие, предизвикано от глобалната криза, което за много участници бе пагубно.

Повече от две години след началото на проблемите за сегмента ситуацията на него е коренно различна спрямо 2008 г. По мнението на много участници на пазара той е значително по-улегнал, спекулативните инвеститори ги няма, както ги няма и британските и ирландските купувачи, които доминираха на пазара с множество покупки на зелено в нашите черноморски и планински курорти. На тяхно място са руските купувачи, които са много по-информирани и претенциозни.

След първоначалния шок от кризата, който за известно време доведе до почти пълен застой на пазара, някои от инвеститорите, които вече бяха закупили имот у нас, опитаха да го продадат. В началото това бе почти невъзможно, тъй като никой не искаше да купи актив, за който се смяташе, че стои в основата на цялата криза и последвалите загуби за хиляди инвеститори по света.

Това принуди продавачите да направят значителни отстъпки от първоначално обявената цена, а скоро и от цената, на която бяха придобили имота.

По думите на Мариана Даскалова, търговски директор на GreenLife, вече се формира вторичен пазар на ваканционни имоти, който дава възможност на онези от собствениците, които са готови да понижат цените, да реализират инвестицията си.

Голяма част от клиентите закупиха по 10-15 апартамента и търсят всякакъв начин да се отърват от тях, коментира тя.

Даскалова добавя, че днес може да се види ситуация, в която в един и същ проект да се конкурират непродадените апартаменти с тези, които предварително са били продадени и сега собствениците им ги обявяват за втори път за продан. Това е довело и до драстичен спад на продажбите на зелено.

Тези, които вече са купили и наистина искат да се отърват от имоти в комплекс със средна цена на имотите от 800 евро/кв.м например, ги обявяват на 600-700 евро на кв. м, каза тя по време на конференцията за имоти BalREc, която се проведе с медийното партньорство на Investor.bg.

Тя уточни, че в някои случаи става дума за апартаменти, които са били купени на високи цени преди две години. Сега собствениците предпочитат да продадат на загуба, отколкото да не ги продадат изобщо.

На въпрос на Investor.bg какво се случва с неуспешните проекти участниците в дискусията отговориха, че отделните проекти имат различна съдба. Някои от инвеститорите, които са започнали развитието на проект, но по различни причини са били принудени да спрат, търсят възможности да го препродадат на други инвеститори. Някои ги конвертират в хотели, а други никога няма да ги реализират.

Някои от купувачите ги продават на руснаци на много по-ниски цени, като последните с радост ги купуват и в резултат на това вторичният пазар в някои случаи се движи много по-динамично от първичния.

По думите на Маню Моравенов, изпълнителен директор на ФеърПлей Пропъртис, това, че кризата е довела до замразяването на редица проекти, е всъщност „много оздравително“, защото така „проектите бяха спрени преди да се случи това, което стана в Испания например“.

Иван Горанов, управляващ съдружник в Oasis Resort&Spa, също потвърди, че вече всеки предприемач ще си задава сериозно въпроса какъв проект започва да развива и ще се стреми да добавя стойност под формата на зелени площи, удобства и да обръща внимание на качеството.

„Ние не продаваме квадратни метри, а статус, начин на живот“, коментира той. „Това наистина ще има един добър ефект, който в следващите три-четири години ще се усети.“

Относно националността на купувачите Моравенов каза, че една неразработена ниша са и българските купувачи, които се очаква да се включат по-активно на пазара през следващите няколко години след засилването на жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
fallback