fallback

Религиозният туризъм в Саудитска Арабия създава възможности за предприемачите

Поклонението хадж привлича в страната все повече поклонници, което увеличава нуждите от инфраструктура и хотели

11:17 | 16.11.10 г.

Най-голямото религиозно събиране в света става все по-значимо за бизнеса.

Годишното поклонение хадж създава възможности за компании като Saudi Binladin Group и Hilton Worldwide Inc., след като правителството на Саудитска Арабия инвестира в нови железопътни линии и разширяване на летища, за да посрещне растящия поток мюсюлмански поклонници, които се стичат към двата свещени за исляма града Мека и Медина, пише Bloomberg.

„Броят пристигащи през 2010 е безпрецедентен в историята на Мека“, казва Шуя Заиди, вицепрезидент на Hilton Worldwide за проекти в Саудитска Арабия. „Може да си представите броя, след като транспортните проекти бъдат завършени.”

Хаджът, който започна на 14 ноември, привлича в Саудитска Арабия над 2,5 млн. мюсюлмани от 160 държави. Най-голямата икономика в арабския свят иска да развие религиозния туризъм като част от стратегия за диверсификация извън износа на петрол, както и да намали безработицата, чието ниво достига 43% при младите саудитци на възраст между 20 и 24 години.

Саудитска Арабия планира да има 2 млн. работни места в туризма в рамките на 10 години спрямо сегашните 457 хил., по информация от местната комисия за туризъм и древни обичаи. Приходите от туризъм ще нараснат с 4,8% през 2010 г. до 66 млрд. риала (17,6 млрд. долара) и ще достигнат 118 млрд. риала през 2015 г., прогнозират от комисията.

„В света има огромен брой мюсюлмани, които трябва да извършат поклонението веднъж в живота си“, казва Пол Гембъл, директор проучвания в Jadwa Investment Co. в столицата Рияд. „Туризмът, свързан с хаджа, има потенциал да стане важен източник на заетост в кралството, така че изграждането на инфраструктура в подкрепа на това е логично.”

В процес на изграждане е ж.п. линия на стойност 5,3 млрд. долара, която свързва свещените градове Мека и Медина с Джеда, а капацитетът на летището в Джеда се предвижда да бъде увеличен до 30 млн. пасажери до 2012 г. от около 15 млн. тази година.

Саудитската Binladin спечели договор на стойност 27,1 млрд. риала за разширението на международното летище King Abdulaziz в Джеда, съобщи държавната агенция Saudi Press преди два дни.

Очаква се хотелиери и строителни предприемачи да инвестират 40 млрд. долара в Мека през следващото десетилетие, за да отговорят на растящото търсене на възможности за настаняване, обяснява Заиди.

Най-голямата европейска хотелска верига - Accor SA, и инвестиционната компания на саудитския принц Алуалид Kingdom Holding Co., също имат планове за експанзия.

„Ако разгледате проектите за развитие на инфраструктура през последните няколко години, увеличаването на базата за религиозен туризъм формира голяма част от тях“, посочва Ярмо Котилейн, главен икономист на базираната в Рияд NCB Capital.

86-годишният крал Абдула иска да направи икономиката по-малко зависимо от петрола. През август Саудитска Арабия обяви петгодишен инвестиционен план на стойност 384 млрд. долара, като средствата ще бъдат насочени към образование, жилища и транспорт.

През 2009 г. туризмът е формирал 3,6% от брутния вътрешен продукт на кралството, като религиозният туризъм вероятно е формирал 1,5% от БВП, посочва Гембъл.

Мека се нуждае от 82 хил. стаи заради очакванията броят на поклонниците да се удвои до 13,75 млн. до 2019 г., по изчисления на щатската Jones Lang Lasalle. Към момента в Мека има 50 хил. стаи, което е 40% от наличността в страната, а в Медина - 20 хил., според данните на JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
fallback