fallback

Отчитат стабилизация на незаетите офис площи в ЦИЕ

Обемът от нови площи за 2010 г. се очаква да достигне 2,2 млн. кв. м, или с една трета по-ниско от 2009 г.

11:24 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Усвояването на офис площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчете ръст от 21% през първите три тримесечия в сравнение със същия период на миналата година, което допринесе за стабилизация на нивата на незаетост в региона.

Общият обем от наети площи през първите девет месеца достигна 2 млн. кв. м, сочи нов доклад.

Въпреки това някои от големите пазари като Будапеща и Прага, регистрираха годишен спад в обема от усвоени площи, което показва, че голяма част от активността все още представлява предоговаряне на съществуващи споразумения, се казва в доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

„Въпреки че малка част от пазарите все още отчитат свиване в проектите в процес на развитие в резултат на ограниченото финансиране и ниския обем на усвояване, няколко пазара като Москва, Варшава, Прага и Загреб напоследък започнаха да регистрират ръст в обема от развиваните площи, където се появяват интересни възможности а банките и предприемачите, главно поради ограниченото предлагане“, коментира Йос Тромп, директор Проучвания и консултиран за ЦИЕ в компанията.

„Въпреки това преди тези проекти да се появят на пазара увеличенията в нивата на инвентара ще бъдат по-незначителни в сравнение с предишни години. Новото предлагане във Варшава и Будапеща ще се приближи до историческия минимум поне до 2012 г.“, добавя той.

Инвентарът от офис площи в ЦИЕ се повиши с 1,5 млрд. кв. м досега през годината. В зависимост от някои големи проекти, които се очаква да бъдат завършени през последното тримесечие, годишният обем от нови площи за 2010 г. се очаква да достигне 2,2 млн. кв. м, което ще бъде с около една трета по-ниско от нивата миналата година.

Въпреки общата ниска активност в Централна Европа, както и в Източна Европа, някои пазари като Букурещ и София се очаква да продължат да отчитат високи нива от обеми завършени нови площи в краткосрочен до средносрочен план.

Като цяло нивата на незаетост в ЦИЕ през третото тримесечие останаха без значителна промяна в сравнение с второто и в момента са средно 15,5%.

Този показател може значително да варира за отделните пазари. Незаетостта на някои източноевропейски пазари вече започнаха да се подобряват от началото на годината, след като през 2009 г. отчетоха значителни покачвания.

Вижте интервюто на Investor.bg с Йос Тромп:

Йос Тромп: Очаквам интересни възможности на някои пазари на имоти в ЦИЕ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 11.09.22 г.
fallback