fallback

Дяловият капитал си проправя път в сектора на търговски площи в Европа

Германия и Франция представляват най-големите инвестиционни пазари на търговски имоти през 2010 г.

10:25 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дяловите инвеститори се придвижиха нагоре в класацията за 2010 г. на инвеститорите в търговски площи в Европа, пише PropertyEU.

Въпреки че от началото на финансовата криза досега сегментът бе доминиран главно от публични инвестиционни компании и институционални инвеститори, тази година компании, представляващи състоятелни индивидуални инвеститори, както и други компании за дялови инвестиции като MGPA, Perella Weinberg и Resolution Property са влезли за пръв път в топ 15 на най-големите инвеститори в търговски площи в Европа.

Тазгодишната класацията е оглавявана от листнатата в Амстердам Corio, която придоби портфолиото на Multi в Германия и Испания на стойност 1,3 млрд. евро, като осъществи и сделки в Италия и Турция.

Unibail-Rodamco, една от най-големите публични компании по пазарна капитализация в Европа, също бе част от топ 3, след придобиването на портфолиото на Simon Ivanhoe във Франция и Полша.

През годините на бума 2006 и 2007 г. най-активни бяха играчите, използващи голям дял дългово финансиране, които надминаваха публичните компании и институционалните инвеститори като застрахователни и пенсионни фондове.

В последствие обаче традиционните инвеститори си възвърнаха позициите и доминират класацията от 2008 г. насам. През 2008 г. водеща позиция имаше френската публична компания, специализираща в изграждането и управлението на търговски имоти, Klepierre. Начело на миналогодишната класация не британската Hammerson.

Досега през 2010 г. Германия и Франция представляваха най-големите инвестиционни пазари, следвани от Великобритания и Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 05.09.22 г.
fallback