fallback

Спад на жилищните цени в близо половината градове в САЩ през третото тримесечие

През второто тримесечие беше регистрирано увеличение на цените в близо две трети от големите американски градове

17:46 | 11.11.10 г.

Цените на жилищните имоти са паднали в близо половината от по-големите американски градове през третото тримесечие – признак, че пазарът губи инерция без данъчните кредити, сочат данни от сектора, цитирани от Wall Street Journal.

Медианната цена за препродажба на жилище се е понижила на годишна база в 76 от 155 града в страната, за които следят данни от Националната асоциация на брокерите на имоти (NAR). Цените бележат ръст в 77 градски района и остават непроменени в два.

През второто тримесечие беше регистрирано увеличение на цените в близо две трети от американските градове.

Медианната цена в национален мащаб за еднофамилни жилища обаче остава почти без изменение – 177 900 долара за периода юли – септември, което е спад от 0,2% спрямо година по-рано.

Градовете с най-големи понижения на цените на годишна база са Окала във Флорида (20%), Мелбърн в същия щат (15%) и Тъксън в Аризона (15%).

Проблемните имоти в страната, т.е. такива в процес на принудително отнемане от кредиторите заради неизплащани ипотеки или в риск от такъв, са формирали 34% от сделките през третото тримесечие спрямо 30% година по-рано, сочат данните на асоциацията.

„Цените тази година се променят много малко спрямо миналогодишните. Районите с по-големи колебания отразяват проблемните продажби на тези пазари“, коментират от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 20.08.22 г.
fallback