fallback

Британските купувачи на първи дом се завръщат на пазара

Делът на хората, които планират да купят дом в идните 12 месеца и за които това ще е първата им сделка, се е повишил до 26% през октомври от 22% през юли

10:14 | 08.11.10 г.

Броят на британците, които планират покупка на жилищен имот за първи път, е нараснал благодарение на вероятността цените да паднат още, отчитат от оператора на най-големия сайт за имоти на Острова - Rightmove Plc.

Делът на хората, които планират да купят дом в идните 12 месеца и за които това ще е първата им сделка, се е повишил до 26%, сочат данни от октомврийско проучване на Rightmove, цитирани от Bloomberg. През юли този дял е бил 22%.

Цените на британските жилища се понижаваха през последните шест месеца заради излизането на повече имоти за продажба на пазара и планираните мащабни съкращения на бюджетните разходи, които се очаква да заличат близо половин милион работни места в публичния сектор.

Делът на купувачите на първи дом, които очакват цените да паднат през следващата година, се е увеличил до 32% от 20% през юли.

Въпреки несигурните признаци за възстановяване на общия брой потенциални купувачи, делът на британците, които искат да купят жилище за първи път, все още е по-нисък от регистрираните 28% през октомври миналата година.

Данните са от проучване на Rightmove за потребителското доверие през четвъртото тримесечие, в което са участвали над 25 хил. души в периода между 4 и 18 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
fallback