fallback

Синдикатите: Според проектозакона един "среден" апартамент става луксозен

В проектозакона за местните данъци и такси е заложено, че ако данъчната оценка на жилището надвишава дори с лев средната за общината, то данъкът се увеличава с 30%

14:53 | 04.11.10 г. 1

Според синдикатите със заложеното в проектозакона за местните данъци и такси един "среден" апартамент ще се превърне в луксозен. Това коментираха вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков и финансовият експерт на КТ "Подкрепа " Мика Зайкова на съвместна пресконференция на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) със синдикатите.

В проектозакона е заложено, че ако данъчната оценка на жилището надвишава дори с лев средната за общината, то данъкът се увеличава с 30%, обясни Ненков, цитиран от БТА. От синдикатите се обявиха против промяната.

Според Ненков е необходима промяна на формулата така, че с колкото процента е по-висока данъчната оценка от средната, с толкова процента да е по-висок данъкът.

Трябва да се обсъди с НСОРБ дали базата за средна оценка трябва да е община, район или населено място, смятат от синдикатите.

Законопроектът е минал на бюджетна комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според синдикатите е задължително законът да мине през тристранен съвет, преди да бъде приет от правителството.

Местните данъци и такси са едни от основните източници на приходи за бюджетите на общините. Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова каза, че по отчет към август събираемостта продължава да намалява спрямо 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
fallback